НОВИНИ

Путин очерта нови червени линии, които Западът "да не пресича"

Тази вечер в Белия дом ще обсъдят как Украйна да използва предоставените ѝ ракети

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:25, 13.09.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Тази вечер ще се проведе среща в Белия дом, на която се очаква да бъде обсъден въпросът за използването от Украйна на ракети с дълъг обсег на действие. Опасенията от ескалация на конфликта е една от причините такова разрешение все още да не е дадено на Киев.

На този фон руският президент Владимир Путин заяви, че подобна стъпка би означавало въвличане на Запада във война срещу Русия. Не за първи път руският лидер отправя подобни предупреждения. Кои са червените линии на Путин и какво се случва, ако бъдат пресечени?

"Къде са тези червени линии? Преди всичко създаването на заплаха за нас от украинска територия. Който и да се опита да ни пречи и дори да създава заплахи за страната и народа ни, трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен. Използването на ядрени оръжия теоретично е възможно. За Русия това е възможно", каза Владимир Путин.

Руският президент очертаваше червени линии още преди началото на войната в Украйна. Първо плашеше с последствия, ако на украинска територия се появят западни ракети, а след руската инвазия непрекъснато предупреждава какво не трябва да прави НАТО, за да не се окаже въвлечен в конфликта. В навечерието на срещата между Стармър и Байдън в Белия дом, Путин отново очерта червена линия.

"Ако има разрешение, то това е нищо по-малко от директно участие на НАТО, на Съединените щати, на европейските държави във войната в Украйна. Тяхното пряко участие, разбира се, променя и същината на конфликта. Ако това стане, ще предприемем необходимите мерки", посочи той.

Какви мерки - не става ясно. Но от началото на войната червените линии на Путин многократно бяха пресичани. Западът предостави танкове, ракетни системи и изтребители Ф-16, оборудване и муниции на Украйна. Киев навлезе на руска територия - в Курска област, а преди това извърши поредица знакови операции като потапянето на руския черноморски флагман "Москва", взрива на Кримския мост или атаките с дронове срещу Москва. Отговор от страна на Кремъл нямаше. Но думите на Путин са насочени именно там, където има колебания.

"Това е внимателно планирано изявление на руския президент, целящо да има смразяващ ефект и да предотврати действия, които са в ущърб на руската политика. Западът знае, че когато Путин говори за война Русия - НАТО, това се приема сериозно, но също е наясно, че е театър, не толкова блъф", коментира Джеймс Никси, директор на програма "Русия и Евразия" в "Чатъм хаус".

Преди срещата във Вашингтон с американския президент Байдън, британският премиер Киър Стармър заяви:

"Русия започна този конфликт. Русия нахлу в Украйна и Русия може да сложи край на войната и то веднага."

ака западните лидери трябва да решат кой риск е по-голям - този от ескалация на конфликта или Киев да не издържи зимата и да последва поражение.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан и Интер ще подновят плановете за нов стадион
Милан и Интер ще подновят плановете за нов стадион
Вътрешнополитически спорове в Словения бавят новата Европейска комисия
Вътрешнополитически спорове в Словения бавят новата Европейска комисия