НОВИНИ

Идва ли краят на Шенген?

Мнозинството от германците подкрепят затягането на контрола по границите им

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:19, 13.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Мнозинството от германците подкрепят въвеждането на по-строги правила по границите на страната. Според социологическо проучване на института "ЮГов" (YouGov) - 45% подкрепят напълно граничния контрол, а 28 на сто са принципно съгласни. Едва 20 на сто от анкетираните не са съгласни с тези мерки.

От понеделник Германия въвежда пълен граничен контрол. Мярката цели да успокои антимигрантските настроения в страната, но беше посрещната с остри критики, че така се слага край на Шенген.

В Елзас на френско-германската граница местните жители наблюдават постепенното връщане на граничните проверки още от понеделник. Контролът по границата е възстановен вече в Друзенхайм във департамента Ба Рен във Франция. Новите мерки вече променят и ежедневните навици на местните - особено на тези, които живеят във Франция, но работят в Германия.

"Вече пътувам по час всеки ден, сега трябва да си предвидя още около половин час заради задръствания и така денят става много дълъг. Около час и половина сутринта и по час и половина вечерта", каза Роман Кауфман.

В края на моста, свързващ Страсбург - седалището на Европейския парламент във Франция и Кел в Германия, полицейското присъствие е засилено. Гранични полицаи проверяват лични документи. Тази граница досега беше пример за удобството на Шенген - как с трамвай пътуваш от една в друга държава.

"Не разбирам, това е Европейския съюз. Трамваят винаги е пътувал свободно от Страсбург до Кел и не е имало нужда от паспорт! Срамота е!"

"Ако има трафиканти или нелегална мрежа едва ли ще излязат така на открито да минават границата", коментират местните.

Но от германската страна хората са на друго мнение.

"Това е добре, крайно време беше да има контрол!"

Германия е в сърцето на Европа - всички 9 държави, с които граничи, са част от Шенгенското пространство. Връщането на контрола по границите първоначално е за 6 месеца. Критиците на мярката казват, че правителството в Берлин върви по опасен път.

Германия заема централна роля в Европейския съюз и когато най-голямата икономика в блока предприема действия срещу един от основните стълбове - свободата на движение, то това подкопава целия европейски проект.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диан Недев и Алекса Каратанчева отпаднаха от турнир по тенис в Сърбия
Диан Недев и Алекса Каратанчева отпаднаха от турнир по тенис в Сърбия
Първа победа за Милър-Макинтайър и Цървена звезда за Суперкупата във ВТБ Лигата
Първа победа за Милър-Макинтайър и Цървена звезда за Суперкупата във ВТБ Лигата