НОВИНИ

Вътрешнополитически спорове в Словения бавят новата Европейска комисия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:07, 13.09.2024
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Вътрешнополитически спорове в Словения поставят под въпрос началото на работата на новата Европейска комисия. След първото отлагане за вторник, сега не е ясно и дали въобще другата седмица в Страсбург ще бъде представен съставът на новата комисия.

Защо се бави обявяването на новите еврокомисари и как една държава членка може да попречи на новата Комисия да заработи в срок?

Медиите в Словения съобщават, че Урсула фон дер Лайен не само е поискала от премиера на страната Роберт Голоб да смени кандидата за еврокомисар на страната, но е поставила и крайна дата това да стане най-късно до 11 септември. В началото на седмицата Любляна обяви, че вместо първоначално предложения кандидат - шефът на Сметната палата Томаш Весел, издига за комисар Марта Кос - бивш журналист и дипломат.

“Щастлива съм и е чест за мен, че правителството ме избра за кандидат за еврокомисар. Като ангажиран европеец, чувствам голяма отговорност първо, разбира се, към Словения и след това към Европейския съюз. Има много предизвикателства пред Европейския съюз и аз ще участвам в справянето с тези предизвикателства", заяви Марта Кос.

Опозиционните партии в Любляна, сред които е и тази на бившия премиер Янес Янша, не са доволни от смяната на кандидата. Партията на Янша Словенската демократическа партия, която е част от Европейската народна партия, както и председателя на комисията Урсула фон дер Лайен, критикува Брюксел, че оказва влияние за постигане на баланс между жени и мъже и то най-вече върху малките държави. Румъния също смени в последния момент кандидата си за еврокомисар и посочи жена. Опозицията в Любляна използва ситуацията, за да оказва политически натиск срещу управляващите.

"Словения не е единствената страна, на която се е случило това. Това се случи и с други по-малки държави, което говори за двойните стандарти на Европейската комисия или по-скоро на председателя на Европейската комисия", коментира Матей Ватовец - депутат от левицата в Словения.

Засега фон дер Лайен се придържа към плана си да представи следващия вторник пред Европарламента в Страсбург състава и структурата на новата Комисия. Но заради ситуацията в Любляна не е сигурно дали това ще стане. Договорите на ЕС изискват германката да представи пълния състав на бъдещия си екип.

"Има много време до вторник. Четири пъти за 24 часа е много време в политиката и освен това става дума само за институционални процедури. Така че намерението е председателят да присъства на председателския съвет в Европарламента във вторник и да представи комисията. Очевидно всички сме наясно със ситуацията в момента, но ще видим какво ще бъде развитието ѝ", посочи Ерик Мамер - говорител на ЕК.

Фон дер Лайен се надяваше изслушванията на новите еврокомисари в ЕП да бъдат в средата на октомври и новата комисия да заработи в началото на ноември. Проблемите около номинациите и несигурния изход от изслушванията в парламента може за забавят старта на новата комисия дори до началото на следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Даниил в интервю пред БНТ за началото на новия сезон на "Религията днес"
Патриарх Даниил в интервю пред БНТ за началото на новия сезон на "Религията днес"