НОВИНИ

Словения може да забави още повече представянето на Европейската комисия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:36, 12.09.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
европейската комисия булгаргаз предприемем действия нарушения
Снимка:
Слушай новината

Словения може да забави още повече обявеното за следващия вторник оповестяване на новата Европейска комисия.

Първоначално се предвиждаше Урсула фон дер Лайен да представи структурата и състава на новата ЕК тази седмица, но заради словенския кандидат, който трябва да получи одобрение и от парламента в Любляна, представянето беше отложено за вторник в Страсбург. Под влияние на Брюксел Словения промени в началото на седмицата своя кандидат и вместо мъж предложи жена - Марта Кос.

Процедурата по одобрението на Кос в словенския парламент трябваше да се състои утре, но според местни медии тя може и да се отложи. Причината е, че опозиционната партия на бившия премиер Янез Янша бойкотира одобрението заради искането на Фон дер Лайен страната да смени кандидата си и да предложи жена. Това означава, че Словения може да отложи със седмици целия процес по обявяването на новата Европейска комисия. Урсула фон дер Лайен се надяваше одобрението на новата Европейска комисия в Европарламента да стане до края на октомври и тя да заработи от първи ноември.

От Европейската комисия засега не коментират забавянето на процеса, нито са склонни да оповестят кореспонденцията между фон дер Лайен и премиера на Словения Роберт Голоб. Германката беше подложена на критики, че в новата ЕК е нарушен балансът между половете и има повече мъже отколкото жени. Затова в последните седмици тя се опита да повлияе на някои от страните и ми помоли да сменят кандидатите си. Румъния също смени първоначално предложената кандидатура на мъж с жена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Легендарният Лиъм Купър ще брани честта на ЦСКА (ВИДЕО)
Официално: Легендарният Лиъм Купър ще брани честта на ЦСКА (ВИДЕО)