НОВИНИ

Путин заяви, че Русия иска да сложи край на войната в Украйна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:40, 22.12.2022 (обновена)
6998
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия иска да сложи край на войната в Украйна и че всички въоръжени конфликти завършват с дипломатически преговори, предаде Ройтерс.

По думите му Русия ще се стреми да се сложи край на войната в Украйна "и колкото по-скоро, толкова по-добре, разбира се".

Пред репортери руският президент подчерта: "Казвал съм много пъти: засилването на военните действия води до неоправдани загуби".

"Всички въоръжени конфликти завършват по един или друг начин с преговори, по дипломатически път. Рано или късно всички страни, които са в състояние на конфликт, сядат и сключват споразумение. Колкото по-скоро това бъде осъзнато от тези, които ни се противопоставят, толкова по-добре. Ние никога не сме се отказвали от това", допълни Путин.

Путин обеща неограничени средства за руската армия

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че Путин не е "дал абсолютно никаква индикация, че е готов да преговаря" за прекратяване на войната, която започна, когато Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари. "Точно обратното", каза Кърби пред репортери по време на онлайн брифинг. "Всичко, което той (Путин) прави на земята и във въздуха говори за човек, който иска да продължи насилието срещу украинския народ" и "да ескалира войната".

Кирби заяви, че Байдън е отворен за разговори с Путин, но само след като руският лидер "покаже сериозност за преговори" и след консултации с Украйна и съюзниците на САЩ, предаде Ройтерс.

Руският президент също така заяви, че системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът", с която президентът Джо Байдън обеща САЩ да снабдят Украйна, е стара оръжейна система, на която Русия би могла да противодейства, отбелязва Ройтерс.

Путин призова за засилване на охраната по границата

Пред репортери Путин заяви, че "Пейтриът" е "доста стара" и не работи като руската система С-300. "Добре, ще вземем това предвид и противодействие винаги ще се намери", каза руският президент.

След заседание на Държавния съвет Путин каза пред журналисти, че разполагането на ракети "Пейтриът" няма да предизвика никакви проблеми, тъй като руснаците ще се справят с лекота с тях. "Тогава там ще трябва да бъде доставено нещо друго вместо "Пейтриът", ще трябва да се разработят нови системи. Това е сложен и дълъг процес, нещата не са толкова прости", подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

Путин също така заяви, че таванът на цените, наложен на руския петрол от западните държави, целящ да ограничи възможностите на Русия да финансира войната, няма да навреди на руската икономика. Руският президент посочи, че ще подпише в началото на следващата седмица указ, в който ще бъде посочен отговорът на Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астронавти на НАСА излязоха в открития Космос, за да монтират слънчеви панели на МКС
Астронавти на НАСА излязоха в открития Космос, за да монтират слънчеви панели на МКС
Алберт Попов с 10-о място в Мадона ди Кампильо
Алберт Попов с 10-о място в Мадона ди Кампильо