НОВИНИ

Радев отново изрази признателност за помощта от Индия за кораба "Руен"

Българският президент е разговарял с индийския си колега по телефона

живо консултации президента румен радев представители герб сдс
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
11:33, 20.03.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

В телефонен разговор с президента на Индия Драупади Мурму държавният глава Румен Радев изрази признателността на страната ни и на българския народ за високия професионализъм на индийските военноморски сили, които на 16 март т.г. освободиха похитения от пирати търговски кораб "Руен" и членовете на неговия екипаж, сред които и седем български граждани, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава Радев оцени високо подкрепата на индийската страна, както и смелостта на военнослужещите, участвали при спасяването на моряците и освобождаването на кораба. "Индийските военноморски сили демонстрираха значимата роля на Индия за гарантирането на сигурността на корабоплаването в региона", заяви българският държавен глава. Двамата президенти се обединиха в оценката си, че спасяването на похитения "Руен" укрепва дългогодишното приятелство, което двете държави са изградили.

През настоящата 2024 г. се навършват 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Индия. Президентът на Индия Драупади Мурму отправи покана към президента Румен Радев да осъществи посещение в Индия в удобно за двете страни време, за да бъде отбелязана годишнината и да се очертаят перспективите за последващо развитие на двустранното сътрудничество. В телефонния разговор и двамата държавни глави отбелязаха потенциала за надграждане на партньорствата в редица сфери от взаимен интерес.

Корабът "Руен" бе превзет от пирати в Арабско море на 14 декември миналата година. В събота от Министерството на външните работи съобщиха, че екипажът на отвлечения кораб, в който са и седем българи, е освободен с помощта на индийските военноморски сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадинов: Грозни политически игри, пошли спектакли
Костадинов: Грозни политически игри, пошли спектакли
Никола Йокич с "дабъл-дабъл" при важен успех на Денвър срещу Минесота
Никола Йокич с "дабъл-дабъл" при важен успех на Денвър срещу Минесота