НОВИНИ

Разчистват щетите в Поморие и Бургас - вижте разказ от първо лице за ураганната буря в морето

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 18.09.2022
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава разчистването на щетите след вчерашната буря в Бургаско. Четирима души са пострадали от ураганния вятър. Общините Бургас и Поморие обявиха частично бедствено положение.

Подробности за обстановката вижте във включването на Давид Сукнаров.

Валентин Николов е един от повлечените с яхти в Поморийския залив по време на вчерашната мощна буря. Републиканското яхтено първенство протичало нормално, докато изненадващо се разразил смерч.

"Тази група, която бяхме в началото, всъщност минахме в окото на бурята. При нас, за разлика от всички други, мина и с изключително голям град. Честно казано има хора от екипажа, които бяха целите в удари. Имаше доста разкъсани платна. Вятърът идваше с такава голяма скорост, че голяма част от тях бяха наклонени наполовина. Мачтите са били във водата", разказа той.

Опитните ветроходци успели да се спасят от бурята.

Ураганният вятър на брега събори таван на басейн в хотелски комплекс в Поморие. Сергей и съпругата му били на метри от инцидента.

"В басейна в този момент имаше една жена, която лежеше под падналия таван и още две жени, които бяха във водата. Те бяха на крака, но просто не можеха да излязат от басейна. Започнахме да правим опити да стигнем до тях. После дойдоха спасители, донесоха носилки и извадиха жената", казва Сергей Райх.

"Всичко висеше. Беше страшно зрелище. Беше и много тъмно, но добре, че нямаше ток, защото, ако имаше електричество, щяха да са пострадали много повече хора", допълва Рита Маркова.

Двете пострадали жени са откарани в болницата без опасност за живота.

Поморие обяви частично бедствено положение. Бурята отнесе покриви на къщи и бунгала. Жена е била понесена от вятъра, а с часове градът остана на тъмно в най-критичния момент.

"Електрозахранването е възстановено снощи в 1.20 ч. след полунощ. Кризисният щаб заседава, екипите от 6.00 ч. сутринта се излезли да почистват улиците и да освобождават от паднали дървета", отчете кметът на общината Иван Алексиев.

Бедствено положение е обявено и в Община Бургас.

"Над 500 са сигналите. Изкоренени изцяло дървета са над 350, вече над 130 са автомобилите, които са с много щети - автомобили, върху които са паднали цели дървета, билбордове, комини са паднали върху автомобили", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Морската градина на Бургас също е опустошена. Вятърът със скорост от почти 120 км/ч е повалил и 100-годишни дървета. Една от детските градини в Бургас е силно пострадала от бурята и имаше опасност утре да не отвори.

"Събрали сме се учители, родители, правим акция за разчистване на паднали дървета, има щети по оградата. Правим го с цел да могат утре нашите деца да започнат нормално учебния ден", казва Марин Михов.

Село Лъка също е сред пострадалите населени места в Бургаско. 75-годишен бор едва не е разрушил къщата на Никола Вътев.

"Тогава духаше, просто наклона му беше някъде 45 градуса. Викам - "Айде, моето момче, дръж още малко, вятъра ще го пребориш.". По едно време гледам клонът тръгва и се разкрещях, като че ли ще го спра, ама това е бедствие, какво можеш да направиш", разказва Никола Вътев.

Село Лъка е сред населените места, които са без електричество. Заради проблемите с тока в рибната борса в Бургас стока за над 6 млн. лева беше застрашена. Проблемът временно е решен с генератори.

„За съжаление пораженията по високоволтовата мрежа са мащабни, по първоначална оценка ремонтът ще отнеме около 2 месеца, което не е приемливо, тъй като тези резервни маршрути за електроподаване няма да издържат на пиково натоварване през отоплителния сезон. Ще обсъдим варианти как да се премине на варианти за 16 и 20-часов режи на работа за отстраняване на повредите", казва Румен Христов, служебен министър на енергетика.

Бурята нанесе щети за стотици хиляди левове и на земеделските производители.

„Свикваме утре спешно междуведомствена комисия, която да констатира щетите, за да може хората по законния ред да получат обезщетения", заяви проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Пострадалите могат да подават заявления за подпомагане в следващите 10 дни.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
130-годишнината на Желязната църква в Истанбул беше отбелязана с тържествена литургия на църковнославянски език
130-годишнината на Желязната църква в Истанбул беше отбелязана с тържествена литургия на църковнославянски език
Станимир Стоилов: Левски донякъде е спасен, но още не е хегемон в българския шампионат
Станимир Стоилов: Левски донякъде е спасен, но още не е хегемон в българския шампионат