Разкриха крупен незаконен добив на инертни материали от река Струма (Снимки)

от БНТ
15:49, 11.10.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Още
разкриха крупен незаконен добив инертни материали река струма снимки

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес участва в акция, при която беше разкрит крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич.

Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура. В нея участват икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район" и на дирекция „Управление на водите" в МОСВ.

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал.

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
София ще има площад на името на Вацлав Хавел
София ще има площад на името на Вацлав Хавел
48 са досъдебните производства за разпространение на наркотици в Пловдив от началото на 2020 г.
48 са досъдебните производства за разпространение на наркотици в Пловдив от началото на 2020 г.