НОВИНИ

Разкриха тайната на Ян Зомер срещу Франция

Ян Зомер
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:03, 02.07.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Тайната зад успешното представяне на вратаря на Швейцария Ян Зомер срещу Франция на Евро 2020 може би се крие в един от прийомите, които използват в щаба при тренировка.

По време на заниманията на футболистите в употреба влизат специални очила VisionUp. В социалните мрежи се появиха публикации и снимки от тренировките на вратарите.

Основната цел на очилата е да стимулират и да подобряват зрението чрез „прекъсващ затвор“.

Въпросната техника има за цел да подобри скоростта и реакцията на играча чрез зрителните способности като динамична зрителна острота, периферно зрение, възприемане в дълбочина, координация око-ръка и други. Очилата се препоръчват за спортисти за подобряване на реакцията им.

По принцип очилата създават забавен ефект, за да подобрят визуалните умения. Именно това е правил и Ян Зомер, който спаси дузпата на Килиан Мбапе.

„Кръстоносците“ се класираха за 1/4-финалите на Евро 2020, след като отстраниха световните шампиони след изпълнение на дузпи в изключително драматичен мач. „Петлите“ водеха с 3:1 на Швейцария, но соченият за аутсайдер отбор успя да изравни в края на редовното време (3:3), а след това спечели срещата, не без помощта на Ян Зомер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН обсъжда проекта за Национална карта на висшето образование
МОН обсъжда проекта за Национална карта на висшето образование
Стъридж: Рахийм не получава уважението, което заслужава
Стъридж: Рахийм не получава уважението, което заслужава