НОВИНИ

Разпределение на вота по образование, възраст, пол и населено място

bnt avatar logo
от БНТ
23:25, 11.07.2021
14646
Чете се за: 02:12 мин.
Общество
Слушай новината

За подкрепата на високообразованите хора в България практически спорят ГЕРБ-СДС, "Демократична България" и "Има такъв народ".

При хората със средно образование, които са и най-голяма част от избирателите, вотът е между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", отчасти се намесва и БСП.

Подкрепата на по-нискообразованите граждани в огромната си част е за ДСП и БСП на второ място.

При разпределението по възраст - в групата 18 - 30-годишни най-много са гласували за "Има такъв народ". На голяма дистанция, но втора партия, са "Демократична България".

В групата 31 - 60 години се конкурират ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", а за поколенията над 60 години основен фаворит е БСП. Съществена подкрепа получава и ГЕРБ-СДС.

При разпределението на вота по пол - жените предпочитат да гласуват за ГЕРБ-СДС и БСП.

Анализът на вота по населено място показва, че профилът на "Демократична България" е симптоматично софийски. 37% от електората им е формиран от София.

68% от електората на ДПС е формиран от селата. ГЕРБ обикновено е народна партия. "Тази партия все повече стагнира около един определен електорат, т.е. по структура ГЕРБ в един момент все повече ще заприлича на БСП по някои признаци и ще има една предвидима величина", смятат от "Галъп".

При БСП има по-слабо представяне в София. Същото важи и за "Има такъв народ". Техният вот е силно изнесен към областните градове. ГЕРБ е средното, "Демократична България" е софийското, "Има такъв народ" е ниво областни градове, а малките населени места остават за БСП и най-вече за ДПС.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бързо и без усложнения върви приемането на протоколите в РИК Пловдив-град
Бързо и без усложнения върви приемането на протоколите в РИК Пловдив-град
Котаракът Мирон прави прогноза за мача Италия-Англия
Котаракът Мирон прави прогноза за мача Италия-Англия