НОВИНИ

Разследват смъртта на един от спасените от пожара в дом за възрастни в Рояк

bnt avatar logo
от БНТ
20:47, 01.02.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Резултатът от аутопсията на починалия на мъж от старческия дом в село Рояк, показва, че той е имал кръвоизлив в главата. Все още не е ясно при какви обстоятелства е получен хематомът.

Варненската окръжна прокуратура разпитва служители от дома. Тялото на възрастния човек е намерено на 1 януари в сградата на хотела в село Аспарухово, където възрастните хора бяха настанени след пожара в Рояк. Мъжът беше един от спасените след пожара на 22 ноември миналата година.

На първи януари една от дъщерите на Андраник Мхитарян научава по телефона, че той е починал. Тя веднага тръгва към село Аспарухово, където временно бяха настанени оцелелите в пожара възрастни хора. Мариам е шокирана, когато вижда, че по тялото на баща ѝ има много синини, а на тила голяма рана.

Работещите в дома се опитали да докажат, че се грижат добре за настанените там, като пуснали клипче, на което се вижда, че 67-годишният Андраник пляска с ръце и се усмихва. Чуват се обаче и думите на един от санитарите, да не снимат мъжа отблизо, за да не се видят синините под очите му.

От дома в село Рояк твърдят, че са намерили тялото на 67-годишния мъж в стаята му.

"Когато са влезли, това е било вторият случай за деня. На човека му е прилошавало и е имал проблеми с дишането. Всеки път се е налагало да му оказват първа помощ. И през нощта става това, но вече не са успели да го спасят", обясни Милена Мазурик, управител на Дом за стари хора в село Рояк.

От Окръжната прокуратура във Варна съобщиха, че аутопсията на мъжа показва, че е починал от хематом в задната част на главата.

"Причините за възникване на хематома са в процес на изясняване. По разследването има много въпроси, на които дължим отговори", каза Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна.

Управителката на дома в Рояк обясни, че от служителите на социалното заведение не са упражнявали агресия. Но според тях такава е проявявал мъжът.

"Счупил е шкаф, опитвал се е да кърти контакти. Леглото му е частично повредено. Също така сме имали случаи, когато е агресирал срещу човека, с който са били в стаята. Доколкото знам е тръгнал с една възглавница срещу него и се е опитвал да го задуши", каза Милена Мазурик.

Тя обясни още, че за възрастните хора са се грижили 24-ма души. През нощта са дежурили 6 санитари и медицинска сестра, а през деня още едно медицинско лице.

Според Мазурик е абсурдно някой от персонала да е удрял възрастния мъж. Разследването по случая продължава. А близките на Андраник Мхитарян искат да научат причината за смъртта му.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват Грийнууд за заплахи за убийство
Разследват Грийнууд за заплахи за убийство
Агнеса Руси е кандидат за посланик на Северна Македония у нас
Агнеса Руси е кандидат за посланик на Северна Македония у нас