НОВИНИ

Рилски спортист напусна Шампионската лига с високо вдигната глава

Самоковци изпуснаха Бенефика в драма

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
16:20, 19.09.2024
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
бенфика рилски спортист шампионска лига
Снимка:
Слушай новината

Рилски спортист се прости с мечтата си за участие в редовния сезон в Шампионската лига. Действащите шампиони в НБЛ отстъпиха драматично пред Бенфика с 88:89 в полуфинална среща от квалификациите в Турнир 1, изиграна в "Глория Спортс Арена", Анталия.

Селекцията на Любомир Киров може да съжалява, тъй като до края на мача бе в играта за спечелване , но във финалните акорди баскетболистите на Норберто Алвеш взеха верните решения и наклониха везните в своя полза. Все пак самоковци отлични впечатления още след победата си срещу Нокия на четвъртфиналите.

За Рилски европейското участие продължава в редовния сезон на ФИБА Къп. От своя страна португалците ще срещнат победителя от шведския Ньоршопинг и швейцарския Фрибур Олимпик, за да се класират за групите на най-силния турнир, организиран от ФИБА.

Двата отбора вървяха ръка в откриващите минути, като често обръщаха внимание на защитата. Амад Рори се погрижи символичните домакини да не скучаят в офанзивен план, докато от другата страна Лакуинси Ридоу, Христо Бъчков и Александър Янев бяха главни действащи лица в този елемент. Бившият играч на Балкан получи необходимата помощ в нападение от Бетиньо Гомеш и това осигури на португалците аванс от 4 точки в края на встъпителния период.

Агресията в защита и точната ръка на Трей Дрексел дадоха резултат в началото на втората част, за да могат „орлите“ да си извоюват трайно лидерство. Самоковци се намираха в нокдаун, особено в нападение, което доведе и до първа двуцифрена преднина в полза на техните съперници. От своя страна отборът от Лисабон взимаше по-правилните решения и се оттегли в съблекалнята при 47:40.

Два далечни снаряда на Алекс Симеонов и и събуждане на Юре Планнч, като и нова доза силно представяне в защита, отвориха пътя на самоковския тим към обрата. Дрексел напомни за себе си, връщайки поразклатеното самочувствие на португалците, но Бъчков и Деян Карамфилов направиха така, че българите останат на лидерската позиция и да си извоюват минимален актив от точка след 30 минути игрово време.

Драматичните моменти взеха връх и в откриващите моменти на заключителната четвърт, когато двата отбора се надпреварваха да си разменят водачеството. Макар че Николас Карвачо и Гомеш дадоха глътка свеж въздух на „орлите“, Алън Арнет и Янев поставиха поредното равенство на таблото. Впоследствие Дрексел и Карвачо комбинираха своите усилия, а ключова тройка на Жосе Силва с малко повече от 3 минути, оставащи на часовника, окрили окончателно отбора от Лисабон. Това обаче не отказа Рилецо, който чрез героичните изяви на Алън Арнет и пореден щурм се доближи само до 3 точки в последните 19 секунди. Атака по-късно Деян Карамфилов не сбърка от наказателната линия за точка пасив на самоковци, след което Маркъс Тортън сгреши и при двата си опита, но при борбата Арнет излезе с топката в аут. Тортън отново бе фаулиран и пак изпусна двете си стрелби, но и този път се докопа до топката, след което времето на часовника изтече и това бе всичко.

Христо Бъчков се разписа със 17 точки за Рилски. Алън Арнет се разписа с 14, Юре Планинич (5 борби и 5 асистенции) и Алекс Симеонов (5 овладени под двата ринга топки) нанизаха по 11.

Трей Дрексел блесна за победителите със 17 точки, 10 борби и 5 асистенции. Жозе Силва реализира 14, включително и 4 точни стрелби зад дъгата. Амад Рори финишира с 13 точки и 5 завършващи подавания, Николас Карвачо регистрира 12 и 5 овладени под двата коша топки, Бетиньо Гомеш има 11 и 5 овладени под двата коша топки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хартията на БНБ за машинното гласуване отговаря на изискванията
Хартията на БНБ за машинното гласуване отговаря на изискванията
Антон Славчев остава председател на Антикорупционната комисия
Антон Славчев остава председател на Антикорупционната комисия