НОВИНИ

Росина Атанасова защити нашите гимнастички пред руските медии

ансамбълът българия излиза последния ден игрите
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 16.09.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Съдийството по време на състезанието по художествена гимнастика на Олимпиадата в Токио беше честно и критиките не бяха в съответствие с принципите на честната игра.

Това мнение изрази генералният секретар на Българската федерация по художествена гимнастика Росина Атанасова пред руската агенция ТАСС.

„Това не е странно, това е пълна липса на принципи на честната игра“, заяви Росина Атанасова, говорейки за критиките към съдийството.

В медиите в Русия през последния месец се появиха много статии и интервюта, свързани с недоволството на ръководството на местната централа относно невъзможността Русия да спечели златен медал в Токио.

„Спечелихме златните медали не с помощта на съдии, а поради причината, че нашият отбор се представи по-добре в този момент. Преди това най-добрият беше руският отбор, а сега българският. Това е спорт, най-добрите побеждават в състезанията. Съдийството беше много строго и ако някой има различно мнение, това не е наш проблем“, каза още Росина Атанасова.

Весела Димитрова и ансамбълът спечелиха наградите за август (Снимки)

За първи път в историята българските спечелиха златните олимпийски медали, а рускините не бяха губили първото място на този форум в продължение на 25 години.

Всичко това доведе до острите критики и негодувание от страна на президента на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер – Усманова. В индивидуалното нейните състезателки бяха изпреварени от представителката на Израел Линой Ашрам.

„За нас това е наистина това е голяма победа, тя е историческа. България е основоположник в създаването на художествена гимнастика, 70-годишнината от която ще отбележим догодина. От самото начало и досега винаги сме били в челната четворка в този спорт, така че победата на България не трябва да е изненадваща - имаме много богата история“, каза още Атанасова.

Олимпийските шампионки от ансамбъла Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лора Траатс и Ерика Зафирова ще участват на Световното първенство, което ще се проведе в Япония от 27 до 31 октомври. Състезанието ще бъде излъчено на живо по БНТ 3.

Преди това старши треньорът Весела Димитрова е планирала тимът ни да участва на международен турнир в Марбея, който ще се състои в средата на октомври.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ЕП се проведе дебат за санкциите по "Магнитски"
В ЕП се проведе дебат за санкциите по "Магнитски"
Просветното министерство публикува примерни задачи за матурите догодина
Просветното министерство публикува примерни задачи за матурите догодина