НОВИНИ

Румен Овчаров: До решението за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" следва много дълга процедура

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 25.01.2021
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Има приет доклад на работна група, която е изследвала възможностите за изграждане на 7. блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Работната група е констатирала, че такава възможност има, както има и терен, на който може да бъде изградена площадка, това заяви в "Още от деня" бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Той обясни, че до решението за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" следва много дълга процедура.

"Малко съм изненадан от ентусиазма, с който правителството се хвърли в тази идея, защото нищо ново не се е случило. Три години се обясняваме в любов към АЕЦ "Белене". Уж търсим инвеститори и изведнъж отиде американската посланичка в Козлодуй и в нея пламна някаква внезапна любов към руските реактори", припомни Овчаров.

Позицията на САЩ не е внезапно пламнала любов. Тук виждаме много точен разчет какво ние ще трябва да платим за тази любов, коментира той. По думите му това ще коства забавянето на изграждането на нова електроцентрала в България, ако такава изобщо бъде изградена.

Второто, което ще трябва да платим, е очевидната цена, на която ще изграждаме централата.

САЩ се оказаха в ситуацията, в която 70% от новите ядрени мощности в света се строят от китайски и руски компании.

"Очевидно е, че задачата, която е поставена на американските посланици, е да намерят поле за реализацията и развитието на американските технологии", отбеляза бившият министър на икономиката и енергетиката.

"Хибриден реактор по теорията на ядрените реактори е реактор, който използва двете концепции - и на делене на ядрото, и на синтез на ядрата. И той работи с ториево ядрено гориво. Такъв реактор не съществува. Той беше една от фантасмагориите от началния етап на развитие на ядрената енергетика. Да наричаш хибриден реактор нещо, което и в момента съществува в АЕЦ "Козлодуй" - и пети, и шести реактор системите им за управление в голямата си част не са руски - част от тях са на "Уестингхаус", част на на "Сименс", е непрофесионално. Просто използваме едно красиво словосъчетание", открои Овчаров.

Румен Овчаров беше категоричен, че не е направен анализ дали построяването на АЕЦ "Белене" или инвестирането в 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" ще е по-продуктивно.

Реално в момента има две оферти, свързани с АЕЦ "Белене" и те са китайска и руска, поясни той.

Овчаров потвърди, че е разговарял с премиера Борисов по енергийните въпроси, като му е обяснил, че трябва да се направи обстоен анализ на двата варианта относно АЕЦ "Белене" и 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй". Освен това стои въпросът какво правим с 8-и блок? Овчаров подчерта, че до момента такъв анализ не е направен и няма ясно становище по тези въпроси.

Опитваме се отново да правим мили очи на американците, без да е ясно какъв е нашият интерес, каза той и допълни, че не вижда как защитаваме в момента националния си интерес.

По време на разговора в студиото Румен Овчаров коментира и политиката на БСП. Той заяви, че на проведения от левицата конгрес, партията се е разграничила от досегашното правене на политика. По думите му в дадената ситуация важно е какво ще се случи след изборите, като не визира политическия пазарлък, защото "нещата са наистина диаметрално противоположни - или си против статуквото, или си за статуквото".

БСП сама не може да спечели изборите, точно както и ГЕРБ няма да ги спечели. Така че верният въпрос е кой е за промяната в България и кой е за статуквото, заключи той.

Какво още каза Румен Овчаров - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха труп на прострелян полицай
Откриха труп на прострелян полицай
Жозеп Борел ще посети Русия заради арестуването на Навални
Жозеп Борел ще посети Русия заради арестуването на Навални