НОВИНИ

Русалин Русалинов: Не виждам каратето да стане пак олимпийски спорт

Президентът и вицепрезидентът на БФК Борис Николов коментираха на пресконференция финансирането от държавата за спорта, както и неговото бъдеще.

русалин русалинов виждам каратето стане пак олимпийски спорт
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 07.06.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по карате Русалин Русалинов изрази недоволство от премахването на каратето от олимпийските дисциплини.

Ивет Горанова спечели титлата в Токио 2020, но в последствие спортът беше изваден от олимпийската програма, заради което беше намалено и финансирането от държавата.

"Трудно е, когато каратето не е олимпийски спорт и по-трудно ще става. Надеждата е добра закуска, но лоша вечеря. Аз в моята перспектива не виждам да станем пак олимпийски спорт. Не съм песимист. Реалист съм", каза той.

Русалинов заяви, че определени фракции в МОК имат негативно отношение към каратето.

"На първо място са интересите. Не си мислете, че в спорта няма интереси. Нашето лоби не може да се пребори с другите спортове, които не ни искат вътре. Има силни комитети в олимпийското движение, като Китай и те могат да определят какво ще се случи. Много са по-сложни нещата", продължи той.

Въпреки това, каратето остава един от най-масовите спортове в глобален мащаб.

"Членската ни маса е на първо място в света. Имаме над 100 милиона практикуващи с членски карти, но какво от това. Дори в най-малките градчета има карате, но това няма общо с нещата, които стават отгоре", каза още президентът на БФК.

Русалинов коментира финансовите пречки, които стоят пред каратето у нас.

"Ще мечтаем да станем пак олимпийски спорт, но това не означава, че държавата не може да ни третира малко по-добре. Наполовина са ни намалени финансите в бюджет 2024, но дори това не е проблем. Проблемът е, че тези пари не може да ги похарчим според нашите изисквания, а те се промениха. Тези пари по програма, които ни дава министерството, ние можем да ги похарчим за участие само на световен или европейски форум, но за да се класираме там ние трябва да участваме в Премиер лиги", добави той.

Президентът на БФК даде своята гледна точка и за бъдещето на българското карате.

"Решихме да наблегнем на развитието на юношеските възрасти, защото имаме една прекрасна Ивет Горанова, но после не знаем какво идва и трябва да работим за бъдещето", подчерта Русалин Русалинов.

Вицепрезидентът на Българската карате федерация Борис Николов също не вижда достатъчно подкрепа от държавата.

"Аз мога да благодаря на Министерството на спорта и подкрепата, която имахме за подготовка за Игрите в Токио. Не сме подготвили един състезател, подготвили сме цяло поколение и сега, когато каратето не участва в Париж, това поколение трябва с невероятни усилия да го пазим. Тази подкрепа от държавата даде резултат, но сега я нямаме. Апелираме за някаква промяна. Проблемът в промяната на законодателната рамка е, че ако се даде на един, трябва да се даде и на всички. Това не е така. Трябва да има механизъм, но за съжаление сега няма политическа воля", заяви той.

България спечели 7 медала на Балканидата за деца и юноши, която се проведе в Хърватия и записа силно участие на европейското първенство във Валенсия, където Александра Стублева достигна четвъртфинал.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години по-късно: Детският басейн във Враца отново отвори врати
20 години по-късно: Детският басейн във Враца отново отвори врати
Вътрешният министър определя за неадекватна реакцията на полицая, стрелял срещу младеж в Плевен
Вътрешният министър определя за неадекватна реакцията на полицая, стрелял срещу младеж в Плевен