Русия е готова да доставя още газ в Европа, ако Германия каже "да"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:48, 22.10.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия е готова да започне да доставя газ в Европа по "Северен поток 2", ако получи зелена светлина от германския енергиен регулатор. Това заяви президентът Владимир Путин по време на международната годишна среща на дискусионния клуб "Валдай" в Сочи.

Според него, газовата криза и повишаването на цените са следствие от енергийната политика на Европейския съюз.

Първият етап от проекта "Северен поток 2" е завършен, но въвеждането му в експлоатация може да отнеме месеци. Изчисленията на Москва показват, че в момента недостигът на синьо гориво в Европа е над 70 млрд кубични метра, въпреки, че според Путин, страната му е увеличила износа на газ.

"Първата тръба на "Северен поток 2" е запълнена с газ. Ако утре германският регулатор даде разрешение за доставка, вдругиден - тя ще започне. 17,5 милиарда кубични метра. До края на тази година, до декември, ще приключи технологичната работа по запълването на втората тръба на "Северен поток 2". Общият обем e 55 млрд. кубични метра. Моментът, в който и втората тръба е пълна, и моментът, в който бъде дадено разрешение от германския регулатор - започваме доставките на следващия ден!", каза Путин.

За да облекчи удара от поскъпването на енергията, Франция ще даде по 100 евро на всички, чийто месечен доход е под 2000 евро на месец. Това означава, че помощ ще получат около 38 милиона души. Друго предложение на френския премиер Жан Кастекс предвижда замразяване цената на газа за 2022 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Самолетът с играчите на Кайрат се сблъска с автомобил на летището
Самолетът с играчите на Кайрат се сблъска с автомобил на летището
Григор Димитров благодари на Томи Хаас и феновете
Григор Димитров благодари на Томи Хаас и феновете