НОВИНИ

Русия с черен рекорд: Регистрира най-високия брой жертви на COVID-19 за ден

русия черен рекорд регистрира високия брой жертви covid ден
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:20, 29.06.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Русия регистрира най-високия брой жертви за един ден от избухването на пандемията, докато страната се бори с рязко нарастване на инфекциите, предизвикани от силно заразния щам Делта.

Официално властите отчетоха 652 смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа, надхвърляйки рекорда, поставен през декември миналата година.

Рекордно голям брой ежедневни смъртни случаи - 119 - също е отчетен във втория по големина руски град Санкт Петербург, който трябва да бъде домакин на четвъртфинал на Евро 2020 в петък.

Някои експерти смятат, че Русия значително подценява смъртните случаи от коронавирус, като отчитат само случаите, когато е установено, че COVID-19 е основната причина за смърт след аутопсията. Инфекциите в национален мащаб са нараснали с 20616, което увеличава броя на случаите в Русия до близо 5,5 милиона - петият най-висок в света.

През последните няколко седмици Санкт Петербург и столицата Москва бяха засегнати от прилив на инфекции, като властите отново въведоха вирусни ограничения.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че вариантът "Делта" представлява 90% от случаите в столицата. За да ограничи разпространението на инфекциите, кметът нареди на московските фирми да изпратят у дома 30 на сто от неваксинираните служители и ресторантите да допускат вътре само клиенти, които са били ваксинирани или са преболедували болестта през последните 6 месеца.

Москва стана и първият руски град, който въведе задължителни ваксинации, изисквайки поне 60% от работещите в сферата на услугите да бъдат напълно ваксинирани до средата на август. Няколко руски региона последваха примера, изисквайки определени групи граждани да получат по една доза от руските ваксини.

В същото време социологическите проучвания показват, че населението остава скептично настроено към руските ваксини. Въпреки че от декември са на разположение безплатни препарати, само 22,2 милиона от население от около 146 милиона са получили поне една доза до понеделник.

Със 134545 смъртни случая от вируса Русия има най-високите жертви от COVID-19 в Европа - въпреки че властите бяха обвинени, че омаловажават тежестта на ситуацията в страната.

Според статистическата агенция Росстат Русия има поне 270 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортният министър освободи част от ръководството на БДЖ
Транспортният министър освободи част от ръководството на БДЖ
Първите ученици заминават на безплатна лятна почивка
Първите ученици заминават на безплатна лятна почивка