НОВИНИ

Руските сили атакуваха покрайнините на Одеса

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:16, 21.03.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Делегации на Украйна и Русия имаха 90-минутна среща чрез видеовръзка. От Кремъл съобщиха, че не са доволни от динамиката на преговорите. Говорителят Песков обяви, че засега не става дума за среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски. На бойното поле - Руските сили за първи път атакуваха покрайнините на Одеса. Търговски център в Киев беше бомбардиран през нощта, защото Москва смята, че е бил използван за склад за оръжие. В обсадения Суми имаше изтичане на амоняк след нападение.

Изтичане на амоняк от торов завод в обсадения град Суми предизвика тревога. Жителите бяха призовани да дишат през марля. Рано сутринта опасността беше ликвидирана, освен това към града не са се движили въздушни маси. Изтичането е било в резултат на ракетен обстрел, но Москва отрече да е извършвала атака по завода.

"Искам още веднъж да подчертая, че въоръжените сили на Руската федерация не са планирали и не извършват никакви удари по украински обекти, в които са складирани или се произвеждат отровни вещества", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Търговски център в северозападната част на Киев беше бомбардиран от руските сили. На паркинга пред 10-етажната сграда се образува огромен кратер.

"Приятели, скъпи жители на Киев, врагът продължава да атакува столицата. Дъло време през нощта пожарникарите гасиха огъня в квартал Подил. В резултат на бомбардировката изгоря търговски център. Шест жилищни сгради бяха засегнати, три от тях са напълно разрушени. Осем души загинаха", заяви Виталий Кличко, кмет на Киев.

Кметът Кличко обяви и нов комендантски час за града. Той влиза в сила от 20 часа тази вечер и продължава до седем сутринта в сряда.

Властите в Одеса обвиниха руските сили, че са атакували жилищни сгради в покрайнините на града. Жертви няма, това е първата подобна атака в района на черноморското пристанище.

В същото време руската телевизия показа влизането на руски десантен кораб "Орск" в пристанището на Бердянск, на 70 километра северозападно от Мариупол. Корабът може да превозва до 10 танка, 50 камиона и 400 войници. Така на южния фланг на руските военни действия може да се достави по всяко време оборудване и боеприпаси.

Украинският президент призова Европа да прекрати всякаква търговия с Русия.

"Моля, не спонсорирайте оръжията за война на тази страна, на Русия. Нито евро за окупаторите, затворете пристанищата си за тях, не им изпращайте стоки, откажете енергийните ресурси, настоявайте Русия да се изтегли от Украйна", заяви Володомир Зеленски, президент на Украйна.

Близо 3 300 000 са вече украинските бежанци в Европа. Половината от тях са деца.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат класира ЦСКА на финала във волейболния елит при жените
Обрат класира ЦСКА на финала във волейболния елит при жените
Надежда Йорданова се срещна с председателя на комисията по граждански свободи в ЕП
Надежда Йорданова се срещна с председателя на комисията по граждански свободи в ЕП