НОВИНИ

Иван Гарелов: Моят път си е мой път и аз го извървях

С какво ще запомним легендата на българската журналистика

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:09, 03.09.2024
6614
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Легендата на българската журналистика Иван Гарелов почина тази сутрин след продължително лечение.

Той беше настанен в неврореанимацията на "Пирогов" в средата на юли, след като претърпя тежък инцидент в курорта "Свети Влас". Иван Гарелов е водещ 21 години на емблематичното за българския ефир предаване "Панорама".

Иван Гарелов: "Много ми е трудно и не обичам да правя равносметки, защото не може да си служиш с килограми някакви и да казваш грешките бяха повече. Аз съм и грешил, постигал съм и успехи, обичал съм, обичали са ме и са ме и мразили разбира се, заради това, ако всичко събера в едно, бих могъл да кажа, че в моя живот аз бях целеустремен".

Десетилетия от живота на Гарелов минават в БНТ. През 70-те години на миналия век той започва работа в телевизията като репортер, а впоследствие става водещ на емблематичното предаване "Панорама" - в продължение на 21 години.

Иван Гарелов: "Всички ни наричаха тогава институция на прехода. Тя се превърна в институция на утвърждаването на демокрацията".

"Панорама" научи българските политици, новите особено, на политическо поведение, на това как трябва да се държат едни към други, те пък така и го усвоиха, че вече говорят фалшиво и превзето", допълва Иван Гарелов.

През годините Гарелов отразява събития по цял свят. Автор е на множество книги, последната от които за конфликта в Близкия изток, който журналистът е отразявал от първо лице.

В биографията си оставя и документални филми. Гарелов е водещ и на телевизионната игра "Вот на доверие" по bTV. През 2017 г. става медиен съветник в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Иван Гарелов: "Аз нямах колебание в това дали вървя по правилния път. Моят път си е мой път и аз го извървях. Една известна песен на Шърли Беси казва всичко това: Това е моят живот!".

Снимки: БГНЕС

Българската национална телевизия променя програмата си в памет на легендата на българската журналистика Иван Гарелов. Тази вечер след централната емисия "По света и у нас" БНТ 1 ще излъчи филм за Иван Гарелов с автор Евгения Атанасова.

Ръководството и екипът на Българската национална телевизия изказват искрени съболезнования на семейството и близките на Иван Гарелов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни много слънце, валежите спират
Очаква ни много слънце, валежите спират
Аржентина без Меси и Ди Мария за първи път от 2013 г.
Аржентина без Меси и Ди Мария за първи път от 2013 г.