НОВИНИ

Събитията на 2020: Вдъхновяващи истории от всички точки на света

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:27, 31.12.2020
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

В годината на COVID-19 ви разказахме истории за силните, за хора от всички точки на света, които намериха път за себе си и вдъхновиха други да се изправят срещу изпитанието, като не губят сили, вяра и кураж.

Карантината заключи с катинар живота, който имахме и обичахме. Изведнъж спряхме да бързаме, светът и всичко в него останаха в рамката на прозореца. Изолацията ни превърна в хора на острови.

"Обикновено е по-добре да се подготвиш за най-лошото и да си мислиш, че ще продължи дълго. Но най-добре е да се съсредоточиш върху настоящия момент и да планираш най-много седмица напред", казва Ромен Шарл.

Французинът Ромен Шарл живее напълно откъснат от света 520 дни заради научния експеримент "Марс 500". През 2009 г. в Москва заедно с още петима души в тясно и малко пространство симулират полет до Марс.

"Направете така, че да няма рутина, скука, важно е да мислим творчески, да разчупваме монотонното ежедневие, като правим някои дни различни, например - да облечем костюм, по какъвто и да е начин да дадем нова енергия на деня", споделя Шарл.

"Мотивацията на всички е да пазим своите семейства, приятели, съседи. Това е нещо, което трябва непрекъснато да си напомняме! Имаме важна причина да следваме строго правилата и също да си напомняме, че всичко това е временно и ще свърши", допълва той.

Социалното дистанциране промени живота на градските хора. Балконът придоби нови измерения. Превърна се в мястото на контакт със света, в подобие на офис, бар, фитнес, дори плаж. В Тулуза Елиша Нохомовиц показа несломим дух като пробяга на 7-метровия си балкон маратонската дистанция от 42 км. За 6 часа и 48 минути.

Маратонецът от балкона: Това е послание да мислим повече за другите

"Видях толкова много оплаквания и мрънкане - че не можем да излизаме, че сме затворени вътре, не можем да бягаме и исках да покажа, че дори да не си на обичайното си трасе, можеш да спортуваш", казва Елиша Нохомовиц.

Елиша изгуби работата си в ресторант, затворен заради мерките. Казва, че след COVID-19 ни чака нов живот и трябва да сме готови за него.

"Това, което ни се случва, е послание от планетата към нас - да внимаваме, да започнем да мислим различно, да се храним, да купуваме различно... Послание да мислим повече за другия, не само за себе си", вярва Елиша.

Живот на балкона - как хората в изолация намериха отдушник в кризата?

Пандемията осуети всички планове. През март спряха всички експедиции до Еверест. Решението завари Георги Петков в Непал, на път към Базовия лагер на Еверест.

"Има много отказани резервации заради уплахата от коронавирус. Тук всички хижи са празни. Сезонът е много слаб. Но въпреки това хората тук приемат всичко с усмивка", споделя Георги Петков.

Това, което трябва да научим ние от тях, е, че каквото и да ни се случва, пред каквито и трудности да сме изправени, ние трябва да ги приемаме нормално, без паника и съвсем позитивно да гледаме на нещата"

За Мартин Маждраков да пътува значи да живее. Спирането на света през март го завари на филипинския остров Палаван, без възможност за връщане. Трябваше да остане седмица, а си тръгна след 98 дни. Междувременно се научи да "лови" интернет.

Далеч от света - българин работи от офис в залива на филипински остров

"Аз се намирам на 200 метра навътре в морето, ето там е брегът, може да видите. Трябва да вляза вътре в морето, за да може да имам интернет. Сега в момента е прилив, когато е отлив се възползвам и вземам един стол и компютъра и си работя вътре в морето", казва Мартин Маждраков.

И се сдоби с най-екзотичния офис в райски залив, направен от местните хора и поставен на мястото на стола в точката с интернет. Върна се у дома след 80 часа път по суша, въздух и вода.

"За мен лично хората трябва да излизат от зоната си на комфорт и ако имат мечти да ги следват. Поне така си мисля аз", споделя Мартин.

COVID ни даде време да наблюдаваме живота и да мислим. И да решим какво ще променим. В себе си и в света.

Гледайте "Събитията на 2020 година" на bnt.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1729 нови случая на коронавирус през последното денонощие, излекувани са 2933-ма
1729 нови случая на коронавирус през последното денонощие, излекувани са 2933-ма
Събитията на 2020: Българи прекосиха Атлантика с гребна лодка
Събитията на 2020: Българи прекосиха Атлантика с гребна лодка