НОВИНИ

Събитията на 2020: Учебна година с десетки въпросителни

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
07:12, 31.12.2020
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Учебна година с десетки въпросителни - такава беше 2020-а за всички в сферата на образованието - от децата в детските градини до преподавателите в университетите.

Онлайн обучението беше единственият начин годината да не бъде провалена. Благодарение на бързата реакция на учителите тя беше спасена. За следващите години остава въпросът доколко беше спасено и качеството.

Образование на полусъединител. Учителите трябваше да свикнат, че всяко решение е предпоследно. И срокът за изпълнение е веднага.

"Стартираме утре с дистанционно обучение. Тези дни, най-късно утре сутрин да направят своя собствена организация", призова министърът на образованието Красимир Вълчев.

Трудна за завършване учебна година, в която имаше от всичко.

"Изпити ще има. Прием във Висшите ще има", увери министърът.

"Балове няма да има", отсече Кирил Ананиев, по това време министър на здравеопазването. Имаше.

За първи път първият срок ще завърши по различно време в различни училища

И когато учебната година свърши, започнаха разговорите за новата. Със спорове.

"Присъствено обучение без маски, без страх, без всяване на излишна паника. Дистанционното обучение още миналата година се доказа недотам ефективно", коментира родител.

"Който смята, че трябва да прати децата си присъствено в училище, нека го направи, но да не решава за моите деца", контрира друг.

Спорът приключи - учебната година започна присъствено за всички. С изключение на родителите, които поискаха децата им да учат от вкъщи, заради хронични заболявания.

"Училищата имат готовност за превключване", увери просветният министър Красимир Вълчев. "Най-лесно е с едната голямата ножица да затворим всички, но това не е правилното решение", твърдеше той.

Удължават учебната година за част от учениците

Ножицата затвори училищата едно по едно. Докато не дойде окончателното решение и всички училища изгасиха лампите. Сега родители учат с децата си. И учители се учат как да бъдат полезни от разстояние.

Незабравка е и учител, и родител от една и съща стая.

"Най-голямото предизвикателство беше да накараме децата да се чувстват и да се държат като в класната стая. Вече познавам всички домашни любимци техни, както и те моя", признава тя.

А от другата страна на компютъра - децата, които за първи път прекрачиха прага на училището, дори нямаха време да запомнят пътя до там.

Алекс вече знае – ще се върне след Коледната ваканция, заедно с всички деца до 4-ти клас. Все още не е сигурен дали има или няма търпение. А Незабравка е убедена, че търпението е на привършване.

"Липсват ми погледите, от които разбирам всичко, което искат да ми кажат и мислят", признава Незабравка.

Ще прочете погледите след седмица. Такова е последното решение. Или предпоследното.

Гледайте "Събитията на 2020 година" на bnt.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията на 2020: COVID-19 и предизвикателствата пред здравните системи
Събитията на 2020: COVID-19 и предизвикателствата пред здравните системи
Събитията на 2020: Как пандемията промени облика на президентските избори в САЩ?
Събитията на 2020: Как пандемията промени облика на президентските избори в САЩ?