Сачева: Приходи в бюджета има, въпросът е дали средствата ще се използват по най-рационалния начин

от БНТ
21:43, 28.05.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Политика
Слушай новината

В бюджета има достатъчно пари, той беше оставен с един фискален резерв от 8,8 млрд. лв. към 30 април, приходите за първото тримесечие бяха преизпълнени с почти 3,4% - почти 11 млрд. бяха оставени. Това заяви с "Панорама" бившият социален министър Деница Сачева.

"В момента предстои да дойде този заем SURE, така че 1 млрд. лв. ще бъдат на разположение и ще могат да бъдат използвани, защото те рефинансират вече изразходените 1 млрд. лв. и корпоративният данък ще се събере до 30 юни, така че приходи в бюджета ще има достатъчно, въпросът е дали тези средства ще могат да се използват по възможно най-рационалния начин и дали ще има дефицит на идеи, защото дефицит на средства по-скоро няма", каза Сачева.

По думите ѝ фактът, че има средства за пенсионерите, говори че има възможности в бюджета, които могат да бъдат използвани.

"А защо не предложихме актуализация - защото не беше честно, първо ние нямахме такъв мандат да предопределяме какви ще бъдат политиките на следващото правителство, не можеше ние да предопределим тези политики, а и ние предложихме няколко пъти възможности и решения", каза Сачева.

Например, дори да се излъчи временно правителство с мандата на всички партии, които имаха почти конституционно мнозинство в Народното събрание, те можеха да излъчат такова правителство и да направят веднага актуализация на бюджета, продължи тя.

Сачева подчерта, че са осигурили мерките до края на юни - тяхното касово разплащане, а парите за лекарите са осигурени до края на септември. По думите ѝ е направено всичко възможно да има един плавен преход и служебното правителство да вземе своите решения и да направи своите преценки кои мерки иска да продължи.

Бившият социален министър каза, че няма как ГЕРБ да не бъдат критични относно някои решения на служебното правителство.

"Не можем да не бъдем критични тогава, когато виждаме, че се правят назначения, които са доста спорни и по които може да има сериозни въпросителни. Не можем да не критикуваме факта, че сегашният шеф на НАП е прехвърлил своята фирма на малоимотно лице, не може да не критикувам, че шефът на кабинета на министъра на вътрешните работи е учредител на партията на Васил Божков и няма как да не критикуваме, че министърът на вътрешните работи е с отнет достъп до класифицирана информация", каза Сачева.

Тя подчерта, че служебното правителство не е избрано, то не изпълнява волята на народа и никой не е гласувал за служебното правителство. "Не може да се самоовластява от името на народа, защото в случая изпълнява едноличната воля на президента и когато говорим за служебно правителство, то трябва да организира на първо място честни и демократични избори", каза Сачева.

Вижте още във видеото.

Гледайте още от дискусиите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Свиленски: Пари в бюджета има, но не трябва да има управляващи, които не ги събират
Свиленски: Пари в бюджета има, но не трябва да има управляващи, които не ги събират
Гълъб Донев: Няма пари в бюджета за продължаване на икономически мерки
Гълъб Донев: Няма пари в бюджета за продължаване на икономически мерки