НОВИНИ

Само две болници в страната имат лицензирани площадки за въздушна спешна помощ

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:40, 17.01.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

България очаква първия хеликоптер за спешна помощ в края на януари. Към момента обаче нито една от 6-те оперативни бази, в които ще дежурят въздушните линейки и екипажите не е готова. Изграждането им ще отнеме най-малко година и половина. Очаква се следващата седмица да бъде обявена обществената поръчка.

Предвижда се да бъдат изградени бази на летищата в София, Пловдив, монтанско село Габровница, военното училище в Долна Митрополия и летищата край Сливен и Търговище. Временно първата въздушна линейка ще дежури в базата на "Гранична полиция" във Враждебна.

Първата въздушна линейка ще пристигне у нас на собствен ход с италиански екипаж след като бъде боядисана според изискванията на здравното министерство. Тя ще дежури в София. Оказва се, че за момента нито едно от трите болнични вертолетни летища в столицата не е лицензирано.

Изграждането на вертолетно летище на покрива на болница "Света Екатерина" е започнало преди 20 години. До дни е на път да получи разрешение за ползване.

В процес на лицензиране са и хеликоптерните площадки в болниците "Лозенец" и "Света Анна" в София и "Свети Георги" в Пловдив. В страната въздушни линейки могат да кацат във болниците във Варна и Панагюрище. Държавата предвижда да изгради вертолетни летища в държавни болници в още 15 области. Кюстендил не е сред тях.

"Има доста условия, които трябва да се спазват по отношение на терена. Болницата не разполага очевидно с такива подходящи терени", заяви д-р Александър Величков, директор на МБАЛ д-р "Никола Василев".

"Дворът на болницата е изключително голям, има сгради, които не се ползват от много години, има свободна дворна част и смятам, че е напълно вероятно там да се случи това", каза Огнян Атанасов - кмет на Община Кюстендил.

А докато се уточни възможно ли е да се изгради вертолетно летище в болницата в Кюстендил е сигурно, че при необходимост от въздушна линейка, може да кацне на площадката на "Гранична полиция", която е на около 2 километра от града.

"Дори и в момента да има хеликоптер - той може да кацне в Кюстендил на тази площадка с тяхното разрешение, което съм получил", уточни д-р Александър Величков.

Пътят от болницата до площадката на "Гранична полиция" е около 10 минути. В началото на месеца от здравното министерство съобщиха, че в Силистра медицински хеликоптер може да кацне на стадиона до болницата и за това не се предвижда изграждане на площадка.

"По-удобно от това място не мисля, че ще намерим - болницата я виждате къде е на 20 метра оттук и поради този факт не са направили такива постъпки нито болницата, нито министерството", каза Александър Сабанов - кмет на община Силистра.

Днес от Здравното министерство изпратиха списъка с лечебните заведения, в които се предвижда да бъдат изградени хеликоптерни площадки, сред тях се оказа и болницата в Силистра. С постановление на правителството от 15 декември за изграждане на хеликоптерни площадки по бюджета на Здравното министерство са отпуснати допълнително над 2. 5 млн лева. Държавата ще финансира и ремонтът на летище "Бършен" край Сливен, което до края на годината трябва да се преобразува във временна оперативна база за въздушни линейки.

"Мисля, че максимум до година и половина ще бъдат изградени и шестте оперативни бази в България, но както казвам ние правим всичко възможно този период да бъде открит, там където е възможно от временни оперативни бази", Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията.

До края на годината се очаква България да разполага с общо 3 хеликоптера за спешна помощ. Те ще дежурят във временните бази в София, Долна Митрополия и Сливен.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната в семейство Делон: Загриженост или битка за наследство?
Войната в семейство Делон: Загриженост или битка за наследство?
Прекратиха състезанието от Световната купа по ски скокве заради лоши атмосферни условия
Прекратиха състезанието от Световната купа по ски скокве заради лоши атмосферни условия