НОВИНИ

Израел продължава ударите срещу Газа, въпреки споразумението за хуманитарна помощ

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:10, 17.01.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Масирани израелски удари срещу южната част на Газа часове, след като Израел и "Хамас" постигнаха споразумение за хуманитарна помощ. Палестинската групировка разреши да бъдат доставени медикаменти на отвлечените през октомври израелски заложници. В замяна Тел Авив позволи повече стоки от първа необходимост да достигнат до Газа.

Хан Юнис преживя една от най-тежките нощи от началото на войната. Израелската армия изстреля стотици ракети по втория по големина град в ивицата Газа - там продължават да действат бойците на "Хамас" и се укрива лидерът на групировката Яхия Синуар, който вече е обявен за терорист и от ЕС. Огнени кълба озаряваха небето над града през цялата нощ.

Йордания съобщи, че нейна полева болница в Хан Юнис е била поразена и обвини Израел в "грубо нарушаване на международното право". По данни на ООН над 85% от населението на ивицата Газа е разселено, голяма част е потърсила убежище в Хан Юнис и Рафа, където също имаше удари.

"Събудихме се от звука на падащите ракети. Децата изпаднаха в паника, бяха много уплашени. Едно от децата ми припадна, всички трудно осъзнавахме какво точно се случва. Загинаха мои роднини".

Часове по-рано Израел и "Хамас" се споразумяха израелските заложници да получат лекарства, а в замяна Тел Авив да позволи доставките на хуманитарна помощ за блокираните в Ивицата палестинци. Договореното с помощта на Франция и Катар споразумение обаче не предвиждаше прекратяване на огъня.

Израелската армия разпространи кадри с пратките, спуснати по въздух специално, за да бъдат предадени на 130-те заложници, които още са в плен на "Хамас". 45-има от тях са възрастни хора, страдащи от хронични заболявания. Пакетите с хуманитарна помощ за палестинците в Газа вече са подготвени, но доставянето им се бави заради логистични проблеми, съобщава Катар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на филма "Чума": Лентата тръгва по кината от 19 януари
Премиера на филма "Чума": Лентата тръгва по кината от 19 януари
Никола Минчев ще оглави листата на "Продължаваме промяната" за евроизборите?
Никола Минчев ще оглави листата на "Продължаваме промяната" за евроизборите?