НОВИНИ

Никола Минчев ще оглави листата на "Продължаваме промяната" за евроизборите?

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:00, 17.01.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев от ПП се е съгласил да оглави листата на формацията за евроизборите. Това означава, че се отказва да оглави парламента при ротацията, каквато беше първоначалната договорка и постът най-вероятно ще бъде за Атанас Атанасов от ДБ.

За част от политическите формации изборите през юни за Европейския парламент още са далеч, но за други - не. В края на тази седмица Националният съвет на БСП се събира по темата.

От "Възраждане" пък обявиха, че са получили покана да се присъединят към групата на крайнодесни партии "Идентичност и демокрация", в която членуват "Национален сбор" на Марин Льо Пен, нидерландската "Партия на свободата" на Вилдерс.

Никола Минчев начело на НС след ротацията беше част от джентълменското споразумение на управляващите при излъчването на правителството. Напоследък се заговори и за Атанас Атанасов като вариант и дори, че въпросът може да бъде решен с вътрешен вот. А Миналата седмица премиерът Денков отбеляза, че Никола Минчев е подходящ за евродепутат.

"Никола Минчев може да е добър водач на листата за Европарламента", заяви Николай Денков.

Предстои ръководството на ПП да одобри Никола Минчев за водач на листата. Дотогава трябва да се вземе и друго важно решение на лидерско ниво - дали ПП и ДБ ще се явят заедно или поотделно на евровота. ГЕРБ и ДПС още не искат официално да коментират темата. "Възраждане" обаче са си поставили задачата да са първостепенна политическа сила на изборите. Имат и профил на кандидатите, които ще издигнат.

"Трябва да са хора, които да могат да имат независимо мислене, особено на място като Европейския парламент. И да са напълно запознати с българските национални интереси", каза Костадин Костадинов.

Костадинов обяви, че преговорите за присъединяването им към групата "Идентичност и демокрация" в Европарламента са много напреднали.

"Ние вече сме поканени, остава само да преценим.

- Кога ще прецените?

- Когато преценим", уточни Костадинов.

Националният съвет на БСП в събота ще даде старт на подготовката за евроизборите, а през април ще подредят и кандидатската листа. Този път подборът ще бъде много внимателен. Всеизвестен факт е, че ръководството на БСП е в доста напрегнати отношения с голяма част сегашните евродепутати, издигнати от БСП.

"Ще бъдем доста по-внимателни и доста по -предпазливи, когато идват предложенията от структурите, тъй като явно е, че на места някой път се извършват и пропуски, т.е. отговорността на Националния съвет ще е на висотата на това да предложи хора такива, които да защитават българските интереси", каза Георги Свиленски - зам.председател на ПГ на "БСП за България".

От ИТН още не бързат да говорят за евровота на 9 юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел продължава ударите срещу Газа, въпреки споразумението за хуманитарна помощ
Израел продължава ударите срещу Газа, въпреки споразумението за хуманитарна помощ
Кевин Дюрант: Везенков е невероятен стрелец
Кевин Дюрант: Везенков е невероятен стрелец