НОВИНИ

Опасна тенденция: Нараства използването на електронни цигари в света

37 милиона деца на възраст между 13-15 години употребяват някакъв вид тютюн

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
18:23, 17.01.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Броят на пълнолетните пушачи в света намалява. Световната здравна организация обяви данните от новия си доклад по темата, според който въпреки продължаващата тенденция за намаляване на тютюнопушенето, индустрията силно работи в обратна посока. Опасна тенденция е нарастващото използване на електронни цигари и вейп от младежи и деца.

От началото на века 150 държави се справят успешно с намаляването на употребата на тютюневи изделия чрез регулиране, високи данъци и други мерки, но нарастващият проблем е отговорът на индустрията.

Най-малко 37 милиона деца на възраст между 13-15 години употребяват някакъв вид тютюн, а в много страни използването на електронни цигари сред подрастващите е на тревожни нива.

Индустрията твърди, че не е насочена към младите, но електронните цигари и други бездимни устройства се предлагат в десетки привлекателни за децата вкусове, като ванилов сладолед и желирани мечета.

"Има хиляди вкусовe и всеки от тези аромати съдържа различни химикали. Токсичността на тези течности, ако ги вдишвате, ако не ги поглъщате, а ги вдишвате, е съвсем различна. Тактиката на тютюневата индустрия е да залее пазара", коментира д-р Рюдигер Креч, СЗО.

Световната здравна организация е категорична, че са необходими регулации и политики, които ограничават рекламата, насочена към младите хора и техния достъп до всякакъв вид тютюневи и никотинови изделия.

"1,25 милиарда души все още пушат. Това обаче означава, че имаме 19 милиона по-малко пушачи в света, отколкото преди две години", допълва д-р Креч.

Най-бързото намаляване на употребата на тютюн e в страните с по-ниски средни доходи. Най-новият доклад на СЗО по темата сочи, че най-голямото потребление на тютюн е в Югоизточна Азия и най-вече в Египет, Йордания и Индонезия. Според организацията, в Европа също има тревожна тенденция - жените пушачи се увеличават, а в някои страни и потребителите на тютюн.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран обяви, че е поразил шпионски центрове на израелския Мосад в района на Ербил
Иран обяви, че е поразил шпионски центрове на израелския Мосад в района на Ербил
Ботев Враца удължи договора на младежки национал
Ботев Враца удължи договора на младежки национал