НОВИНИ

Кирил Вътев: В понеделник ще има среща на премиера със зърнопроизводителите

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 17.01.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Българските зърнопроизводители, които са в протестна готовност, ще се срещнат в понеделник с премиера и финансовия министър, в търсене на решение на проблемите в бранша. Това съобщи днес земеделският министър Кирил Вътев.

От сектора настояват зърнопроизводството да бъде включено в украинската помощ, която се дава за последствията от войната в Украйна. От браншовата асоциация твърдят, че през последните три години зърнопроизводителите не са получавали помощ по тази мярка, която Европейската комисия разреши.

Заговори се за риск от фалити. В момента изкупните цени на пшеницата у нас са около 350 лв. за тон, далеч по-ниски от тези през миналата година, когато бяха над 450 лв. за тон.

"Виждате, че има напрежение в цяла Европа, не само в България. Дори при нас в момента е сравнително най-спокойно. Румъния стачкува Гърция, Германия отдавна стачкува, Франция, Австрия, в Италия има напрежение. Голямото напрежение идва от намерението да се либерализира търговията с абсолютно всички стоки от Украйна. Известно е какви са Европейските изисквания. Как това оскъпява продукцията на всички производители и прави себестойността по-висока и нашата продукция. Като цяло в цяла Европа има сериозно недоволство от водената политика през последните години по така наречената "Зелена сделка"", заяви министър на земеделието и храните Кирил Вътев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца удължи договора на младежки национал
Ботев Враца удължи договора на младежки национал
Сестри Стоеви откриха 2024-а година с победа
Сестри Стоеви откриха 2024-а година с победа