НОВИНИ

Филм показва зверствата на Хамас на фестивала "Нова"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:32, 17.01.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Със специална прожекция на документален филм, запечатал зверствата на Хамас на музикалния фестивал "Нова" на 7 октомври, в София бяха отбелязани 100 дни от началото на войната.

На прожекцията, организирана от израелското посолство, присъстваха представители на политически партии и държавни институции.

212 видеа, заснети в реално време, са събрани в документален филм, проследяващ хронологията на клането на фестивала "Нова" в пустинята Негев. Само там загиват 360 души при атаката на Хамас.

Филмът пресъздава паниката, страха и ужаса, който са изживели всички 3500 млади хора, които са били на фестивала. Тази прожекция не е възпоменателно събитие, заяви посланикът на Израел у нас.

"Светът започва да забравя и да отрича това, което се случи и което е причината да започнем тази война. Хамас трябва да бъде унищожен - само така ще можем да сложим край на войната. Искахме хората да разберат защо бяхме принудени да започнем офанзивата в Газа", каза Йоси Леви Сфари, посланик на Израел.

"БНТ: 100 дни война, очаквате ли скоро да приключи тази война или точно обратното - наблюдаваме много събития, които заплашват конфликтът да се разрасне?

- Войната ще приключи тогава, когато целите ѝ бъдат постигнати. През изминалите 15 години Хамас гради своята терористична клетка в Газа, сега на нас ще ни е нужно време, за да я разрушим. Колкото до целия регион - очакваме международната общност да заяви ясно на Ливан, на Иран и на хутите, че не бива да се намесват в този конфликт", отговори Йоси Леви Сфари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха състезанието от Световната купа по ски скокве заради лоши атмосферни условия
Прекратиха състезанието от Световната купа по ски скокве заради лоши атмосферни условия
Напрежение между Иран и Пакистан след въздушните удари на Техеран
Напрежение между Иран и Пакистан след въздушните удари на Техеран