НОВИНИ

Санкции срещу газ: Брюксел и Минск втвърдиха тона

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:28, 11.11.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Пореден ден на напрежение на границата между Полша и Беларус. Съседните държави се опасяват от въоръжени сблъсъци на фона на засиленото военно присъствие от двете страни.

Варшава е поискала помощ от Европол. Изправен пред риск от нови санкции от Европейския съюз, президентът Александър Лукашенко заплаши, че може да спре транзита на газ през Беларус.

Хиляди мигранти продължават да прииждат към полско-беларуската граница с надеждата да преминат на територията на ЕС. Други от дни преживяват в тежки условия и студ.

А Минск и Брюксел втвърдиха тона. Европейският съюз обсъжда налагането на санкции на беларуски физически и юридически лица. В черния списък може да попадне и летището в беларуската столица, за да бъде пресечен трафикът на мигранти.

"Европейският съюз ще разшири и засили санкциите срещу режима на Лукашенко. Ще решаваме това на срещата на външните министри в Брюксел в понеделник", заяви германският външен министър Хайко Маас.

На свой ред президентът на Беларус Александър Лукашенко се закани, че може да спре транзита на газ.

"Ние отопляваме Европа, а те ни заплашват, че ще затворят границата. А ако ние прекъснем доставките на природния газ?", попита Лукашенко.

Между 3000 и 4000 души се намират в граничната зона, а повече от 10 000 са пръснати на територията на Беларус. В предаването на БНТ "Светът и ние" анализаторът Густав Гресел обясни, че ситуацията на границата не е обичайна криза с бежанци.

"Проблемът, с който ние се сблъскваме е, че това е заложническа, а не мигрантска ситуация. Беларус изтласква тези хора към границата, но не към граничните пунктове, а към гората и после им помага да преминат незаконно", обясни Гресел.

Бягащите от конфликти и бедност са основно от Близкия изток. Един от начините да достигнат до Европа е със студентска или туристическа виза до Беларус. Според различни източници цената за това започва от 900 и може да достигне до 14 000 долара.

Има съмнения, че авиокомпании активно участват в масово транспортиране на мигранти до Минск. След като беше замесено името ѝ, руската "Аерофлот" опроверга информацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индийци се потапят в река с токсична пяна, за да спазят религиозен ритуал
Индийци се потапят в река с токсична пяна, за да спазят религиозен ритуал
Сертификат за антитела: Как може да го получим и за колко време ще важи?
Сертификат за антитела: Как може да го получим и за колко време ще важи?