НОВИНИ

САЩ осъди решението на Путин: Пентагонът обяви, че е опасна ескалация

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
23:11, 27.02.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Решението на Путин за привеждането в бойна готовност на руските сдържащи сили беше остро осъдено в Съединените щати. Пентагонът го окачестви като опасна ескалация. Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че решението следва модела на Путин "да създава заплахи, които не съществуват, за да оправдае по-нататъшна агресия". Външните министри от Европейския съюз обсъдиха новите санкции срещу Москва. Брюксел обяви изпращането на оръжие за Украйна.

Освен бойно оръжие Европейският съюз ще закупи и достави на Украйна каски, бронежилетки и друга военна екипировка. Финансирането ще дойде от Европейския механизъм за подкрепа на мира.

ЕС изпраща оръжие в Украйна и затваря небето си за всички руски самолети

Брюксел се надява всички държави членки да участват в доставките на оръжие за Украйна.

"Европейският съюз застава отново в подкрепа на Украйна и на санкциите срещу агресора, който е Русия на Путин. За първи път Евросъюзът ще финансира закупуването и изпращането на оръжие и друго оборудване на страната, която е атакувана. Това е преломен момент. В същото време затягаме още веднъж санкциите срещу Кремъл и неговия съратник - режимът на Лукашенко. Затваряме въздушното пространство на Европейския съюз за руснаци, техни самолети няма да могат да кацат, излитат или да прелитат над територията на Европейския съюз", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Новият пакет от санкции за Русия засяга поне 30 руски олигарси. Европейският съюз, заедно със САЩ, Канада, Великобритания и Япония реши да изключи и част от руските банки от международната система за разплащане SWIFT. Очаква се решението да бъде юридическо одобрено и да влезе в сила утре. Брюксел ще замрази и всички активи на Руската централна банка в чужбина.

Мерките на Брюксел ще засегнат износа на руски продукти - горива, тютюн, дървесина, цимент, желязо и стомана. Очаква се европейските санкции да обхванат и режима на Лукашенко в Беларус.

През следващите дни ЕС ще забрани излъчването в Европа на държавните медии Русия днес и Спутник, които според фон дер Лайен разпространяват лъжи, за да оправдаят войната на Путин и предизвикат разделение в Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда подписа с играч от Суперлигата на Турция
Арда подписа с играч от Суперлигата на Турция
Стефан Янев в позиция: Не очаквайте аз да подам оставка
Стефан Янев в позиция: Не очаквайте аз да подам оставка