НОВИНИ

Съществено по-топло ще бъде времето в петък

bnt avatar logo
от БНТ
21:23, 11.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава променливото време, с големи температурни амплитуди. Валежите вече в цялата страна спряха, но в понеделник се очаква нова валежна обстановка. Причината - поредният средиземноморски циклон. Очаква се и ново застудяване и отново сняг. Преди това - съществено затопляне.

Още утре максималните температури ще бъдат много по-високи, в сравнение с днес. В София - след едва 3° днес, утре следобед ще бъде около 11°, в по-голямата част от страната - от 7° до 12°, в югозападните райони - до 14°. Ще преобладава слънчево време, със слаб до умерен, вече югозападен вятър.

Сутринта обаче, с намалението на облачността, температурите ще се понижат и минималните в цялата страна ще бъдат под нулата, в повечето райони - между минус 8° и минус 3°, на морския бряг - около минус 2, минус 1.

Нова снежна покривка в планините, за разлика от днес, когато повечето планински райони, останаха в облаци. Утре ще бъде предимно слънчево и също по-топло, но много ветровито - със силен, по най-високите върхове на Рила и Пирин - временно бурен северозападен вятър.

Средиземноморският циклон, причина за валежите и у нас, и навсякъде на Балканите, се изнесе на изток и облачността навсякъде на полуострова намаля. В Европа плътната облачна система е
свързана с обширен, атлантически циклон, с център на север от Великобритания, който определя времето в по-голямата част от континента - ветровито, в много райони с - валежи. Предупреждение за значителни количества е обявено утре в Германия, а за опасно силен вятър - във Франция. Слънчево ще бъде освен почти навсякъде на Балканите, в южните части на Пиренеите и Апенините.

У нас, в събота ще бъде още по-топло. Облачността ще е променлива. Не е изключено на места и слабо да превали, вече само дъжд, дори и в планините. В неделя затоплянето ще продължи
- ще има и слънчеви часове, но отново са възможни и слаби превалявания, с по-голяма вероятност в планините и в Западна България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манекен Пис в Брюксел с маска в цветовете на дъгата в знак на солидарност с ЛГБТИК общността
Манекен Пис в Брюксел с маска в цветовете на дъгата в знак на солидарност с ЛГБТИК общността
Над 34 милиона дози ваксини са изнесени от EС въпреки ограниченията
Над 34 милиона дози ваксини са изнесени от EС въпреки ограниченията