НОВИНИ

Проблеми в първия ден от имунизация на регистрираните в електронния регистър и в Сливен

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 11.03.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Проблеми в първия ден от имунизация на регистрираните в електронния регистър в Сливен. Голяма част от заявилите желание да се ваксинират в случайно избран пункт са били пренасочени към други кабинети.

Те избрали да се ваксинират в най-близкия пункт. Системата ги одобрила, но се оказало, че това е кабинет на семеен лекар, който може да имунизира само своите пациенти.

ОТ РЗИ пренасочиха спешно част от засегнатите. Макар и със закъснение от няколко часа, те получиха първа доза в кабинета на инспекцията.

Въпреки това не се образуваха големи опашки от чакащи.

Стефка Василева се записала за ваксина още в първия възможен ден. Избрала кабинет в поликлиниката до която живее. Получила и потвърждение за успешна регистрация.

"Ние го избрахме, не защото имаме някакви лични предпочитания и отношение, а защото просто е близък пункт и с време, което ни устройва, ранни часове", разказва Стефка Василева.

Преди дни Стефка разбира, че пунктът, който избрала е на общопрактикуващ медик. Доктор Велева била изненадана, че освен Стефка за ваксина при нея са се записали и други хора, които не са в пациентската ѝ листа.

"Проблемът е, че ние не можем да отчетем тези хора, които имунизираме към Здравната каса и след това да бъдат включени към регистъра и да им се издаде сертификат", заяви д-р Венелина Велева, общопрактикуващ лекар.

Кабинетите на семейните лекари не са включени в електронната система за имунизация, обясниха от здравното министерство. Проблемът в Сливен е че здравната инспекция в града въвела в системата стари данни, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Затова се наложило пациентите, записани в на практика несъществуващия пункт да бъдат пренасочени.

"Това преразпределение се наложи във връзка с две неща. Едното от тях е възможността за оползотворяване максимално на многодозовите флакони ваксина и възможността на общопрактикуващите да обхващат лица от техните пациентски листи, за да може това да намали напрежението върху тях", допълни д-р Даниела Калева, Директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Сливен.

Така вместо в най-близкия пункт се наложи Стефка да посети РЗИ за ваксината.

От здравното министерство съобщиха, че проблемът в Сливен е решен. И всичките около 80 души, записани за имунизация в кабинети на лични лекари, са пренасочени към пунктовете за ваксинация в града.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се пътува до Гърция през летния сезон?
Как ще се пътува до Гърция през летния сезон?
Въпреки сериозния ръст на заразените COVID мерките остават локални
Въпреки сериозния ръст на заразените COVID мерките остават локални