НОВИНИ

Специално пред БНТ: Говори жертвата на дрогирания шофьор в Самоков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:53, 11.03.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Общество
Слушай новината

Неделка Джикова беше прегазена в Самоков от Виктор Делигълъбов в средата на юни миналата година.

Днес Джикова показа пред камерата ни как вече може да направи няколко стъпки сама. Чака началото на делото срещу Делигълъбов и ще се конституира като частен обвинител и граждански ищец. Вчера прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Делигълъбов.

Неделка Джикова ни посреща, правейки поредното упражнение от няколко крачки в стаята. Това е тренировката, с която се подготвя, ако може да стигне до съдебната зала поне за началото на делото срещу виновника за страданията ѝ. Казва, че е готова да застане очи в очи с Виктор Делигълъбов.

"Бих дошла, за да го видя и да чуя нещата, които ще каже момчето", каза Неделка Джикова.

До момента Неделка не е чула Виктор да съжалява, чула само обвиненията, че тя е съсипала живота му.

"Явно след като го е направил, възпитанието му е такова. Такъв човек, може би не съжалява", каза Неделка Джикова.

След катастрофата Неделка повече от месец е в кома, а лекарите в болница "Света Анна" по чудо спасяват живота ѝ. Жената се прибира у дома, но може само да движи главата си и да говори.

Единствено в санаториума в Момин проход се съгласяват да я приемат и да опитат да я възстановят.

"Там ме изправиха да стъпя на крака. Да мога да заставам на крака, да седя така", каза Неделка Джикова.

Сега най-дългата разходка на Неделка е до балкона на съседната стая - опитва се всеки ден да стигне до там, но излиза само когато е топло, защото от студа болките в тялото ѝ стават непоносими. Тормози се, че с грижите за нея е ангажирала още двете си дъщери и брат ѝ.

"Общо взето трудна работа. Майка ми и тя се разболя. - Тя на колко години е? - 70. С вдигане на тежко там в Момин проход аз бях като труп и с това вдигане на тежко, тя с бъбреците има проблем и така", каза Неделка Джикова.

За катастрофата Неделка разбрала чак след като излязла от кома. Първоначално нищо не помнела от фаталния 12 юни. Разследващите успели да я разпитат чак когато жената била вече в Момин проход.

"От самия инцидент си спомням само до момента, в който си купих закуска - една баничка. Нещо ми стана хладно, отидох до колата, отключих я, взех си един елек. Облякох си едно елече без ръкави. Заключих колата и се върнах. Последно си спомням как три пъти се огледах и тръгнах. След това вече нищо не помня", каза Неделка Джикова.

Ако успее да стигне до съдебната зала, Неделка вероятно ще чуе свидетелите. Един от тях разказва, че дрогираният Виктор Делгълъбов е минал три пъти през тялото на жената.

След това отворил вратата, погледнал безпомощната жена, затворил, натиснал газта на мощния джип и за секунди изчезнал от мястото на инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна юбилейното 25-о издание на "София Филм Фест"
Започна юбилейното 25-о издание на "София Филм Фест"
Нов електрически мотоциклет в кортежа на руския президент
Нов електрически мотоциклет в кортежа на руския президент