НОВИНИ

Парламентарни избори 2021: Машините за обучение на граждани може да са в столични молове или в подлези

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:45, 11.03.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Този път машините за гласуване са около три пъти повече отколкото на последните избори, а в момента 3 институции ги проверяват и сертифицират, за да са годни за 4 април. Членовете на комисии ще бъдат обучени как да работят с тях, а от обществения съвет към ЦИК ще разясняват на гражданите - как да гласуват с машина, като разположат машини за демонстрация на ключови места в София. Машините трябва да бъдат напълно готови за употреба до 10 дни преди изборния ден.

"Те ще бъдат тогава готови, когато в тях бъдат налети условно бюлетините, които сме утвърдили и всяка една машина има собствена секция", заяви Димитър Димитров, говорител на ЦИК.

120 машини са предвидени само за обучението на секционни комисии. Те няма да се използват за вота на 4 април. С 2 машини ще разполага и общественият съвет към ЦИК за обучение на гражданите.

"Буквално ще изкараме машина на улицата. Основната ни идея е да разположим две машини и да проведем кратък изборен ден в рамките на около два-три часа на входа на Народното събрание откъм Градската художествена галерия. Имаме идея и евентуално в молове, ако не бъдат затворени, или в подлезите на метрото", допълни Росица Матева - председател на Обществения съвет на ЦИК.

"Те не могат да действат с онзи софтуер, който ще се ползва в деня на изборите - най-малко по елементарната причина, че не може да се качва бюлетината преди самият доставчик да я качи. Ще се използва демо-софтуер", добави говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Разпечатката от машината прилича на дълга касова бележка. Резултатите от нея ще се преписват в голяма таблица на секционния протокол. Притесненията - че може да се допуснат грешки.

"Наистина, ако трябва да напишете срещу името на всеки кандидат, те в някои случаи ще бъдат 300 или 280-270, броя на преференциите, вероятността да се разместят редове, да се пренесат и след това да има оспорване, не е никак малка и не е за подценяване", отбеляза Димитър Димитров.

"Специално за преференциите сме предложили да бъдат направени по начин, по който в една таблица, в една точка, да бъдат записани преференциите от хартиеното гласуване, във втора таблица - от машинното гласуване и да има само една обобщаваща таблица след това", каза още Росица Матева.

От обществения съвет все още очакват решението на ЦИК по своето предложение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как говорят българските политици?
Как говорят българските политици?
Как ще се пътува до Гърция през летния сезон?
Как ще се пътува до Гърция през летния сезон?