НОВИНИ

1/3 от хората биха гласували за партия, подкрепяща ЛГБТИ правата

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:05, 11.03.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Общество
Слушай новината

Езика на омразата и дискриминацията за политическа употреба. Защитници отбелязват, че политиците често опитват да печелят симпатия на гърба на малцинствени групи в обществото, как обаче реагират избирателите?

Проучване показва, че повече от 40% от избирателите биха подкрепили политическа партия, която има позитивно отношение към правата на различните от традиционната сексуална ориентация хора, например. Проучването е проведено между 26-ти февруари и 1ви март, сред 1013 респонденти. Проведено е от "Алфа Рисърч", поръчано е и е платено от Фондация GLAS и фондация Фридрих Еберт.

6,4% от анкетираните безусловно биха дали гласа си за партия, която подкрепя правата на ЛГБТИ-хората у нас. Една трета от запитаните биха гласували за такава партия, ако позициите ѝ по други важни въпроси съвпадат с техните. Повече от 38% са против. От общността определят резултатите като обнадеждаващи.

"През последните години това, което чувахме много в българското общество са анти ЛГБТИ реторики, страхове за джендърите, които ще разрушат българското семейство. Определени политически партии изградиха целите си платформи върху този страх, ненавист и потъпкване на права на малцинствата бих казал и ние съвсем естествено решихме да проверим дали такава е реалността, дали такива са възгледите и на избирателите. Оказа се, че не е така", каза председателят на фондация GLAS Симеон Василев.

Наблюденията на хората от общността показват, че толерантността към тях се увеличава.

"Далеч сме от приемането, от крайното разбиране, когато става въпрос за законодателни промени, когато става въпрос за правата на ЛГБТИ хората и съм сигурен, че тези проценти няма да бъдат такива, но това, което е нужно и което резултатите потвърждават е една много по-спокойна дискусия по въпроса, едно обсъждане с разбиране и с приемане е, че резултатите са обнадеждаващи не само за нас като гей хора, но и за политическите партии, които е време да бъдат в тон с обществените намерения", каза председателят на фондация GLAS Симеон Василев.

Различните напомнят, че не са заплаха за обществото - борят се за достоен живот и равни права с всички останали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грузинец отстрани Федерер в Катар
Грузинец отстрани Федерер в Катар
Как говорят българските политици?
Как говорят българските политици?