НОВИНИ

Как говорят българските политици?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:51, 11.03.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Как говорят българските политици? Според оценката на преподавателите в Софийския университет и техните студенти - политиците ни не говорят книжовен български език, грешките, които голяма част от тях допускат, варират от груби правоговорни отклонения, през шаблони и речева агресия, до невъзможност да се постави фокус в изказването.

Повече от 20 години доц. Владислав Миланов и неговите студенти-българисти посещават Народното събрание и слушат депутатската реч. Откриват отклонения от почти всички правоговорни норми и масово колебание при изговора.

"Чуваме "власттъ", но чуваме и "властта", както трябва да бъде. Чуваме "болесттъ" и "болестта". На улицата те може да използват конкуриращи се варианти, но в тази най-официална ситуация е редно да познават книжовната норма и да я задават като модел", каза езиковедът и преподавател в СУ доц. Владислав Миланов.

В Парламента често се чуват диалекти, казва доц. Миланов, а по редукцията лесно се разпознава от кой район е депутатът.

"Тиливизия, дица, кучитата, здравиту, риформата и такива примери сме записали и ако те се употребяваха само в границите на териториалния диалект, не бихме ги коментирали, те са прекрасни примери, но когато ги чуваме от най-представителната държавна трибуна, би трябвало да се замислим.

Депутатите не престават да бъркат и да казват "училищА" вместо "учИлища". Допускат небрежен изговор и казват "фнос" вместо "внос" или "фнимание" вместо "внимание". Това пък показва колко лесно езикът на улицата е навлязъл в парламента. Голяма част от депутатите не произнасят коректно фонемата "л". Други пък упорито "ме-кат". Много често използват да ходиме, да пишеме, да потвърдиме вместо да ходим, да потвърдим", каза доц. Владислав Миланов.

Много силна е речевата агресия в Парламента, казва още доц. Миланов. А обидата и нецензурните думи варират в неочаквано ниски стилистични регистри. Този модел задава агресия и в цялото ни общество. Какво да се направи, че бъдещият парламент да говори по-добре? За курсове е късно, смята езиковедът.

Автокорекция, така както големите, световните лидери преди да застанат пред своето общество по 45 минути са се упражнявали, вслушвали са се.

И все пак за толкова години има ли добри примери сред политиците? Доц. Миланов отбелязва говоренето на проф. Стефан Данаилов и проф. Андрей Пантев, които, според него, знаели, че чрез силата на думите достигат до хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1/3 от хората биха гласували за партия, подкрепяща ЛГБТИ правата
1/3 от хората биха гласували за партия, подкрепяща ЛГБТИ правата
Парламентарни избори 2021: Машините за обучение на граждани може да са в столични молове или в подлези
Парламентарни избори 2021: Машините за обучение на граждани може да са в столични молове или в подлези