НОВИНИ

Сбъдната детска мечта - "Спейс Екс" започна историческата си разходка в Космоса

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:16, 12.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Снимка:
Слушай новината

На 700 километра над Земята беше извършена първата частна космическа разходка. Събитие, което е сравнявано с кацането на човек на Луната. Първият турист, излязъл в околоземна орбита, е милиардерът Джаред Айзъкман. Сара Гилис е вторият непрофесионален астронавт, осъществил космическа разходка. Двамата пътуваха с кораб на Спейс Екс.

"Вкъщи имаме много работа за вършене, но оттук Земята със сигурност изглежда като перфектен свят!", каза Джаред Айзъкман, космически турист.

Исторически думи, произнесени в исторически момент. Една сбъдната детска мечта за Джаред Айзъкман - 41-годишен милиардер, създател на печеливша финтех компания. Сара Гилис е инженер в СпейсЕкс. Разходката им продължи общо 30 минути. За нея те се подготвяха два дни, за да не получат декомпресия.

За разлика от другите кораби, апаратът на Спейс Екс няма отсек, който остава отделен от люк, така че по време на цялата разходка всички на борда бяха изложени на въздействието на Космоса. Освен Айзъкман и Гилис, на борда са Скот Поти и инженерът Анна Менон. Те, обаче, не напуснаха вътрешността на кораба. Освен наслада, разходката имаше и технологична цел - да се проведат стрес-тестове на нови скафандри на SpaceX. Не е ясно колко е платил Айзъкман, за да сбъдне мечтата си. Твърди се, че сумата е около 200 милиона долара. Само мястото в кораба струва около 55 милиона долара.

Снимки: БТА

Полетът на туристите е 5-дневен. Досега те направиха шест обиколки на Земята и успяха да се отдалечат на 1400 километра от нашата планета. Това е най-отдалеченото място, до което достигат хора след мисията Аполо през 1972-ра година. Туристите ще се върнат на Земята в събота.

"Първата космическа разходка на "Дракон" започна!", написаха от SpaceX в социалната мрежа Екс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националните отбори на България постигнаха победи във втория кръг на Шахматната Олимпиада
Националните отбори на България постигнаха победи във втория кръг на Шахматната Олимпиада