НОВИНИ

Стоп над насилието над животни, призоваха столичани на протест

Първото заседание на СОС беше съпроводено от недоволство пред прозорците на "Московска" 33

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:04, 12.09.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Регионални
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Първото заседание на Столичния общински съвет беше съпроводено от протест пред прозорците на "Московска" 33. Темата и исканията са до болка познати - взимане на спешни мерки за овладяване на нежеланата популация от бездомни кучета, както и спиране на геноцида в столичните приюти. Хората се оплакаха, че са се наслушали на обещания и че никой от ръководството на общината не взима присърце насилието на животни. За кратко при протестиращите слезе и временно изпълнящият длъжността директор на "Екоравновесие" Димитър Димитров.

Поводът за днешния протест срещу несправянето с проблема с бездомните кучета е това, че в общинската клиника във Връбница, пословично известна с ужасяващите си условия, отново не се допускат доброволци.

"Във Връбница кучета бяха настанени за дълготраен престой, в условия, които не отговарят на нормативната уредба, те бяха болни и несоциализирани, за 8 месеца изведохме 80 кучета намерихме домове, излекувахме ги, поехме всичко, което е задължение на общината и когато приключихме вече не ни допускат там, явно вече пак пълнят кучета. Ние искаме да помагаме, има закони за доброволците навсякъде, но не и при нас", разказа Ирина Николова, доброволец.

Протестиращите пред столичната община попитаха защо София е единствената европейска столица, която не може да се справи с проблема с бездомните кучета, а в същото време приютите са затвори, където кучетата бавно и мъчително умират.

"20 години не можем да решим този проблем, защото притокът на улицата не е спрян. Няма контролни санкции и това толерират общините, те не контролират изхвърляне на животните".

Освен новия приток огромен проблем е, че приютът постоянно е препълнен, а над 80 % от сигналите за агресивност са фалшиви. Така прибраните в приюта възрастни кучета освобождават място за нови на улицата и спиралата няма край. Програмата "Кастрирай и върни" просто не се изпълнява правилно, твърдят протестиращите.

"Животните оставят с месеци и години в приюти. Няма длъжност която да определи дали едно животно е агресивно. Ако не бъде осиновено не може да се върне по местообитание. 1264 са към вчера. Умират от жега лятото, умират от студ зимата, а през останалото време умират от лошата храна. Абсолютно всичко е незаконно там, трябва да им се намират осиновители, кастрираните да се връщат и приютът да е само за възрастни кучета, такива, на които стопаните са починали", смята Методи Димитров, доброволец.

В началото на протеста дойде и временният директор на Екоравновесие. Остана обаче за кратко, а после не го открихме за коментар. Общинската съветничка Марта Гергиева призна, че проблемът вместо да се решава, се задълбочава.

"Даже е много по-жестока действителността, отколкото това, което може да се опише с думи, 8-ми месец има ново ръководство, не само няма промяна в практиките, а има още по-голямо ожесточение спрямо животните. Продължава безсмисленото им тъпкане в приюти в нечовешки условия, което не само не помага, а и увеличава броят им", смята Марта Георгиева, общински съветник.

Протестиращите искат среща и спешни мерки от кмета Терзиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо: Не може треньорът на Манчестър Юнайтед да казва, че няма да се бори за титлата
Кристиано Роналдо: Не може треньорът на Манчестър Юнайтед да казва, че няма да се бори за титлата
Вечерното шоу на БНТ се завръща тази вечер с Тончо Токмакчиев
Вечерното шоу на БНТ се завръща тази вечер с Тончо Токмакчиев