НОВИНИ

Село с петима жители - как гледат на изборния ден в Рашовица

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 02.10.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

В следващия репортаж ще ви разкажем как гласуват петимата жители на монтанското село Рашовица. В населеното място няма път, а проблемите с тока и водата са ежедневни. Как гледат на изборния ден петимата жители на с. Рашовица вижте в репортажа на Мирослава Георгиева и Божидар Тончев.

Истинско изпитание е пътят до берковското с. Рашовица. А в самото село дори няма път. Така живеят жителите на Рашовица, които са само петима.

"Пълна трагедия. Досега съм разбил три коли, като имате предвид, че едната от колите е чисто нова кола. А знаете ли колко пъти съм ходил при кметовете и всеки казва "няма пари". Е това е оправданието", ядосва се Людмил Станев, жител на с. Рашовица.

При възникване на проблем с водопровода, разкопаният участък от ВиК не се възстановява и така кратерите по улиците се множат. Но по-големият проблем за хората са честите аварии на тока и водата.

"Токът беше на 160 V и съм ходил 4 години поред и съм подавал молби и след 4 години, като отидох в енергото, и те ми казаха „ми вземете пуснете една молба". Еее, това е вече… Развиках се и тогава на другия ден шест коли дойдоха, смениха кабелите и сега, слава богу, имаме 220 волта ток", разказва Людмил.

Заради негодната вода за пиене в селото, хората пътуват до Вършец за да си налеят от градските чешми.

"Събираме за миене на съдове и ние да се къпем с дъждовна вода. Събирам от улуците, имам отзад пет варела и един от 1000 л бидон и така скърпваме положението", показва ни той.

Най-много им тежи, че няма обхват на мобилните телефони и при спешна нужда трябва да се справят сами. На прага на зимата получили и отказ от община Берковица, да им доставят дърва за огрев.

Храна и лекарства си набавят веднъж месечно от Монтана, със собствен превоз, тъй като до селото отдавна няма междуселищен транспорт.

За да отидат до урната и да упражнят своя вот, част от хората трябва да пътуват до съседното село Замфирово, а други до столицата.

И въпреки че в с. Рашовица всичко е запустяло и сякаш времето е спряло, в очите на възрастните хора все още се вижда онази надежда, която всеки таи, а именно за по-добри дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова проведе семинар по карате в Кюстендил
Ивет Горанова проведе семинар по карате в Кюстендил
Лацио разгроми Специя и остава близо до лидера Наполи в Серия А
Лацио разгроми Специя и остава близо до лидера Наполи в Серия А