НОВИНИ

Серафим Тодоров: Ако трябваше да премина през кариерата си наново, не бих променил нищо

"Флойд Мейуедър трябва да ми се отблагодари. Промоутърите, които дойдоха при мен, изобщо не го бяха погледнали. Имам обещание от него, че ако отида в Америка, той ще ми помогне", заяви сребърният ни медалист от Олимпийските игри в Атланта 1996

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:25, 10.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Трикратният световен и европейски шампион по бокс при мъжете Серафим Тодоров изрази надежда, че в скоро време отново ще може да се срещне с американеца Флойд Мейуедър в повторение на полуфиналния им двубой от Олимпийските игри в Атланта през 1996 година.

Този мач е последният на Мейуедър при аматьорите, след което той прави зашеметяваща кариера при професионалистите, която завършва с 50 победи в 50 мача и спечелени над 1 милиард долара. В същото време Тодоров отказва предложение да премине при професионалистите, мислейки, че държавата ще го възнагради по-щедро.

"Аз отстъпих мястото си на него. Той трябва да ми се отблагодари. Промоутърите, които дойдоха при мен, изобщо не го бяха погледнали. Имам обещание от него, че ако отида в Америка, той ще ми помогне. Сега съм говорил с едни много сериозни хора от Пловдив, които са ми обещали това да се случи. В миналото два пъти ми отказваха виза - веднъж в София и веднъж в САЩ. Тези хора ми казаха, че ще им трябват месец-два, така че в момента просто чакам и ако е божията воля, ще стане", каза 54-годишният Тодоров, който в Атланта остава със сребърен медал.

"Ако трябваше да премина през кариерата си наново, не бих променил нищо. Аз съм такъв човек - благороден, докоснат от Господ. Не приличам ни на майка ми, ни на баща ми. Така ми е било дадено", каза Тодоров, който присъства на пресконференция по повод 100-годишнината на бокса в България.

Родният боксьор призна, че близо 30 години след Игрите в Атланта отново би направил избор да не стане професионалист, защото по негови думи той е "човек с морал" и "идеалист".

"Хората често ме питат за Мейуедър, но това е, защото той има много пари и е най-богатият боксьор. Но аз съм побеждавал и много по-добри боксьори от него. В професионалния бокс основната работа я вършат промоутърите. В аматьорския бокс е доста по-тежко", категоричен бе 54-годишният състезател, роден в Пещера.

"Тогава, когато получих това предложение, любовта ми към България ме заслепи. Но ако сега получех подобно предложение, може би пак нямаше да го приема. Аз ви казах човек с какъв морал съм. Аз съм идеалист и такъв си оставам. Единствено бих дал съвет на младите да бъдат много упорити, да слушат треньорите си, да се раздават и да покажат, че боксът е спорт с традиции в България. Младите са рекламата на България и те могат да направят така, че за българския бокс отново да се говори по света", коментира още Серафим Тодоров.

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински заяви, че през 2022 година Серафим Тодоров е бил назначен на работа, но от Министерството на младежта и спорта е било отказано да му се дава заплата, тъй като няма образованието и необходимите лицензи, за да бъде треньор.

"На световното първенство в Тампере през 1993 година Серафим бе обявен за най-добрия боксьор в света. Бях много щастлив, че тогава бях заедно с него. Ние винаги бяхме в една стая - по лагери и на първенства и сме като братя. Понеже съм обещал винаги да му помагам с каквото мога, през 2022 година го назначих за треньор във федерацията. Обаче дойде това недоразумение Руди Гела и не му позволиха да взима заплата. Бюрократични работи. Сарафа винаги е добре дошъл, но между добре дошъл и свършена работа има разлика. Но все има разпоредби, с които трябва да се съобразявам, защото министерството не е мое. Ще направя всичко той да бъде част от нашето семейство. Ние обединени сме по-силни", обясни Инински.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Претърсванията в София са в изпълнение на Европейска заповед за разследване от Белгия
Претърсванията в София са в изпълнение на Европейска заповед за разследване от Белгия
Налбантова с втора победа на Европейското първенство по бадминтон
Налбантова с втора победа на Европейското първенство по бадминтон