НОВИНИ

Шампионката Онс Жабер под въпрос за турнира от сериите 1000 в Мадрид следващата седмица

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
12:15, 23.04.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
шампионката онс жабер въпрос турнира сериите 1000 мадрид следващата седмица
Снимка: twitter на Онс Жабер
Слушай новината

От следващата седмица Мадрид ще приеме първия турнир от сериите WTA 1000 за сезона на клей. Тази година надпреварата отбелязва 13-то си издание. В индивидуалната надпревара на Откритото първенство на Мадрид ще участват вече 96 тенисистки. Схемата на двойките се разшири от 30 на 32 тандема.

Докато изданието през 2022 г. продължи 10 дни, тази година турнирът ще се играе в продължение на 13 дни и е последван от втория такъв от сериите WTA 1000 на клей в Рим, който ще предложи същия разширен формат и продължителност.

Тези два последователните турнири от WTA 1000 са най-големите събития на клей, предхождащи втория турнир за сезона от Големия шлем - Ролан Гарос. Водач в схемата ще бъде световната номер 1 Ига Швьонтек.

Полякинята днес ще играе с Арина Сабаленка за титлата в Щутгарт. Вчера Швьонтек поведе с 3:0 срещу номер 4 Онс Жабер, след което съперничката й се отказа поради контузия на прасеца на левия крак.

"Казах й, че вероятно ще играем финал на Ролан Гарос, така че ще се видим там. Тя е боец, така че ще се върне бързо. Просто се надявам да не е нещо сериозно", каза Швьонтек за Жабер.

Онс Жабер спечели най-голямата титла в кариерата си миналата година именно в Мадрид, побеждавайки Джесика Пегула със 7-5, 0-6, 6-2.

"Много съм тъжна, че не можах да продължа мача днес. Благодаря на всички за любовта и подкрепата, това наистина означава много за мен. Ще направя всичко възможно, за да се върна скоро", написа Жабер в Тиутър.

През миналата седмица стана ясно, че и световната №11 Белинда Бенчич няма да участва на турнирите в Мадрид и Рим поради контузия на бедрото.

Жребият за тазгодишното издание ще бъде теглен днес. Шампионът ще получи €1,105,265 от наградния фонд и 1000 точки за световната ранглиста, финалистът ще заработи €580 000 и 650 точки.

Мадрид остава единственото голямо европейско състезание на клей, което Швьонтек все още не е спечелила. Тя е участвала само веднъж в надпреварата през 2021 г., когато достигна до осминафиналите и загуби от тогавашната №1 Ашли Барти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще завали, очакват се и гръмотевици
Ще завали, очакват се и гръмотевици
Напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ за първия мандат - ще има ли редовно правителство
Напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ за първия мандат - ще има ли редовно правителство