НОВИНИ

Шефовете на четири технологични гиганта пред американския Конгрес

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:02, 29.07.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Шефовете на Фейсбук, Амазон, Алфабет и Епъл отговарят пред комисия на американския Конгрес на критики за нелоялна конкуренция, монополно положение и порочни бизнес практики в преследване на данни. Изслушването е първо общо за четиримата големи и първо явяване на Капитолия за Джеф Безос от Амазон.

В Туитър президентът ДоналдТръмп се закани да въведе справедливост в технологичния бранш чрез заповеди, ако Конгресът не успее да го направи.
Джеф Безос от Амазон, Тим Кук от Епъл, Марк Зукърбърг от Фейсбук и Сундар Пичай от Гугъл заедно представляват около 5 трилиона долара от американската икономика.

Те се изслушват по разследване за доминираща позиция на пазара, но смятат да отхвърлят обвинението и да се защитят с аргумента, че самите те са подложени на конкуренция. Очакванията за нова информация са слаби.

Изслушването не е толкова по същество, колкото трябва да привлече внимание върху работата през последната година на конгресмен Дейвид Сисълайн и неговата антитръстова подкомисия, отбелязва Джеси Блументал от нестопанска организация, която брани технологични компании, разследвани от законодатели и регулатори във Вашингтон.

Изслушването е и тест за умението на конгресмените да задават остри и вярно насочени въпроси, които показват разбиране за това как работи технологичният бранш, предава Ройтерс. Предишни изслушвания разкриха ограничените познания по въпроса на вашингтонските политици.

Сега двете партии могат да повдигнат и проблема за цензурата на съдържание- напоследък болна тема за републиканците, които се оплакват от антиконсервативни пристрастия на технологичните гиганти.

Очаква се до седмици комисията да публикува доклад с обвиненията и препоръки за окастряне на на пазарната мощ. По случая са събрани 1,3 милиона документа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силата на чатботовете - ще заместят ли колцентровете в бъдеще
Силата на чатботовете - ще заместят ли колцентровете в бъдеще
Представиха проекта за новата визия на пл. "Света Неделя"
Представиха проекта за новата визия на пл. "Света Неделя"