НОВИНИ

Ще има ли нов кръг преговори между Израел и Хамас?

ООН: Последствията от атака срещу Рафа ще бъдат катастрофални

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:58, 14.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Близкия изток

  • ООН отново предупреди, че последствията от сухопътна операция в Рафа - най-южният град в ивицата Газа, може да са "катастрофални".
  • Израел показа кадри, на които се твърди, че е заснет лидерът на радикалната палестинска групировка "Хамас" - Яхия Синуар.
  • Вашингтон проверява дали цивилни не са пострадали при използването на американски оръжия от израелската армия.
  • След поредния неуспешен кръг преговори за примирие в Газа, разговорите между страните ще продължат, заяви представител на Египет.

Военна операция в Рафа може да доведе до "клане", заяви Мартин Грифитс, заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси. В Рафа има близо милион и половина палестинци, които са избягали от военните действия в другите части на Газа. Това е поредното предупреждение на ООН и на международната общност срещу намеренията на Израел. Според премиера - Бенямин Нетаняху бойците на "Хамас" в града трябва да бъдат унищожени. Цивилните обаче реално вече няма къде да отидат.

"Това беше единственото относително сигурно място в Газа. На запад има море, на юг е границата с Египет, на изток са еврейските селища, на север - война. Няма как безопасно да преминем през територията на ивицата, а и не знаем къде бихме могли да отидем, как или кога", казва Мустафа Абу Ал-Сауд, жител на Рафа.

Израелската армия показа кадри, на които твърди, че се вижда лидерът на "Хамас" - Яхия Синуар.

"Показваме кадри на един масов убиец. На човека, отговорен за клането от седми октомври - Яхия Синуар. Видеото е едно от многото, с които се сдобихме след тази дата. Той започна война срещу Израел - война, която Израел не е искал. Докато жителите на Газа страдат, Синуар се крие в тунели под земята, бяга като страхливец, заедно с една от жените си, децата си, а брат му показва пътя", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Видеото е заснето в тунел, в град Хан Юнис, през октомври, твърди Тел Авив. Независимо потвърждение къде са заснети кадрите и кой е на тях - няма.

Беше разпространено видео и от спасяването на двамата израелски заложници по-рано през седмицата.

Междувременно Вашингтон проверява дали Израел спазва международното хуманитарно право при използването на американски оръжия в Газа, каза говорител на Държавния департамент.

"Преглеждаме задълбочено доклади за щети, нанесени на граждански лица, с оръжие предоставено от Съединените щати, съгласно предварително разписаните процедури. Не мога да коментирам спецификата на текущите проверки, но е ясно, че те се извършват в съответствие с Ръководството за реакция при инциденти, при които са пострадали цивилни", обяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Милър не уточни кога е започнала проверката и не каза колко инцидента са били разгледани до момента. Според източник на Ройтерс, Държавният департамент е проучил данните за най-малко 50 случая, при които са пострадали цивилни.

Чуйте последните новини, където и да сте!

Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново затвориха пътя Русе - Свиленград
Отново затвориха пътя Русе - Свиленград
Без Александър Везенков Сакраменто Кингс загуби гостуването си на Финикс Сънс
Без Александър Везенков Сакраменто Кингс загуби гостуването си на Финикс Сънс