НОВИНИ

Ще има ли стабилно правителство след вота наесен? - коментар на Даниел Смилов и Слави Василев

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 30.08.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Има умора в избирателя - миналата година имахме три парламентарни избора, сега отново сме на извънредни избори и това ще бъде фактор. Но не очаквам предизборна кампания коренно различна от видяното до момента", каза в студиото на "Денят започва" политологът доц. Даниел Смилов.

"Може би най-важният въпрос ще бъде за потенциала да се сформира управление след тези избори, защото на България е необходимо редовно правителство, което да е достатъчно стабилно, за да преведе страната през кризисна ситуация", допълни доц. Даниел Смилов.

Според него вариантите за съставяне на правителство в новия парламент са два.

"Единият вариант е "Продължаваме промяната" в тандем с "Демократична България" и други партньори, като принципите на такова управление видяхме в правителството "Петков", но трябва да има и доста сериозни ревизии. Друг вариант, който може да се реализира, е около ГЕРБ и ДПС - коалиция, която включва по-широк състав - Стефан Янев, подкрепа дори от "Възраждане", коментира Смилов.

Политологът Слави Василев възрази на тезата, че има два центъра в Народното събрание.

"Българските политици са показали завидна способност да се прегръщат, както беше при правителството на Кирил Петков - две формации, които идеологически са на двата полюса на българския политически спектър през последните 30 години - БСП и "Демократична България". Така че едва ли двата центъра ще бъдат точно тези, които г-н Смилов отбеляза, защото "Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да могат да сформират мнозинство, дори и да прибавим БСП, ако социологията е вярна", коментира Слави Василев.

По думите му всички търсят стабилно правителство и "това мнозинство може да се намери и с "Продължаваме промяната", и ГЕРБ, изобщо с всички политически формации".

Какво още коментираха политолозите вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоан Гризман влезе в игра и донесе победата на Атлетико във Валенсия
Антоан Гризман влезе в игра и донесе победата на Атлетико във Валенсия
Пореден случай на агресия над медик
Пореден случай на агресия над медик