НОВИНИ

Ще издаде ли България акт за раждане на Сара, която е с две майки?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:25, 14.12.2021
Чете се за: 03:57 мин.
Общество
Слушай новината

България трябва да издаде документ за самоличност на двегодишната Сара с две майки от еднополов брак, това е становището на Съда на Европейския съюз в Люксембург. Детето трябва да може да се придвижва свободно в Европейския съюз.

Случаят стигна до Европа, след като Столичната община отказа да издаде акт за раждане на детето, а Административният съд в София изпрати запитване до европейските магистрати.

Сара е родена през 2019 г. в Испания. Там ѝ е издаден акт за раждане, в който са вписани двете ѝ майки - британката Джейн и българката Калина. Нито едната от тях обаче няма испанско гражданство и детето не може да получи такова. Не може да получи и британско, защото британската му майка не е родена на територията на Обединеното кралство.

За да не остане Сара без гражданство, българската ѝ майка подава искане в Столична община да ѝ бъде издаден български акт за раждане въз основа на испанския.

"Получихме искане да предоставим такъв документ към Столична община, който да удостовери, че българската майка е тази, която е родила детето. Ние съответно отказахме", каза адвокатът Деница Любенова.

Отказът е заради личната информация, която се е искала, казва адвокат Любенова.

Столична община пък съответно отказва да издаде акт за раждане на детето. Адвокат Любенова обжалва отказа пред Административния съд в София, а съдът на свой ред подава запитване към Съда на Европейския съюз. Днес излезе неговото решение, че детето Сара има две майки и това не може да се подлага на съмнение от която и да било държава членка на ЕС.

"Българските власти трябва да издадат на Сара документ за самоличност, бил той паспорт или лична карта, в който да фигурира връзката на Сара с двете ѝ майки, въз основа на който документ Сара да може да пътува свободно в Европейския съюз", допълва Любенова.

Българската майка на Сара, Калина, днес каза, че с Джейн са изключително щастливи заради решението на Съда на Европейския съюз.

"Нямаме търпение да получим паспорт за дъщеря ни и най-накрая да видим семействата си след като чакахме повече от две години за това. За нас беше важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна на Европа включително и България", казва Калина.

Въпросът е какво ще се случи оттук нататък. Дали Административният съд в София ще се съобрази с решението на Съда на Европейския съюз и дали ще издаде документи за самоличност и акт за раждане на Сара при положение, че България не признава еднополовите бракове.

"Пред нас, като юристи, стои голяма въпросителна, как ще бъде изпълнено това решение, без ние да трябва да променим вътрешното си законодателство", казва Любенова.

Има деца, които пред закона не съществуват, и Сара е едно от тези деца, казва в заключение адвокат Любенова.

Вижте повече тук:

Казусът с бебето Сара?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томова загуби от бивша №42 в света на WТА 125 турнира в Лимож
Томова загуби от бивша №42 в света на WТА 125 турнира в Лимож
Спецпрокуратурата иска имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов
Спецпрокуратурата иска имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов