НОВИНИ

Продължава да има населени места без вода в Благоевградско

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 14.12.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

В Югозападна България продължава работата по разчистване на щетите след проливните валежи, но ситуацията се подобрява. В петте общини – Благоевград, Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен, бедственото положение все още не е отменено. Няколко населени места и днес са без вода.

Очаква се през утрешния ден този проблем да бъде разрешен. В общините Петрич и Кресна водоподаването е възстановено. Проблеми по инфраструктурата обаче все още има на доста места там. Затворен остава и мостът от Благоевград към село Покровник. Съоръжението поддаде под напора на високите води на река Струма и от вчера хора и автомобили по него не се допускат. В цялата област няма населени места без ток.

Отнесен мост и затворени пътища в Благоевградско, ограничения заради снега през Предела

Трети ден в курортното село Огняново вода няма и хората разчитат на водоноска за питейни нужди.

В Гърмен и в Дъбница пуснаха водата за няколко часа.

Основният проблем си остава – възстановяването на скъсания водопровод. В момента това е критично решение на ситуацията, затова ние апелираме към държавата, тъй като скъсаният водопровод е държавна собственост, да предприемат необходимите действия, така че да възстановим основния водопровод, който беше скъсан заради река Места, обясни Феим Иса, кмет на Община Гърмен.

Детските градини в Гърмен и в Огняново са затворени. В община Петрич остава затворен пътят за хижа Беласица, където има няколко свлачища. Затворен за преминаване е и краткият път от Петрич към село Беласица и останалите подгорски села. А в квартал „Бухото“ хората продължават да разчистват домовете си от кал и вода.

Бедствено положение в 5 общини в Благоевградско след проливните дъждове

Тази седмица ще бъде направен оглед и подробен опис на щетите, нанесени на общинската инфраструктура, както и в имотите на хората. Общината ще кандидатства за финансова помощ в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще издаде ли България акт за раждане на Сара, която е с две майки?
Ще издаде ли България акт за раждане на Сара, която е с две майки?
София препотвърди позицията си за еврочленството на РСМ
София препотвърди позицията си за еврочленството на РСМ