НОВИНИ

Ще може ли Доналд Тръмп да участва в надпреварата за Белия дом?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:45, 20.12.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Върховният съд на американския щат Колорадо постанови, че Доналд Тръмп няма право да участва в първичните избори в щата, които определят кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ.

От щаба на Тръмп вече заявиха, че ще обжалват решението. Демократите официално не са коментирали казуса. Какви са мотивите на магистратите в Колорадо, каква беше реакцията на самия Тръмп и как случващото се ще се отрази на кампанията и президентския вота догодина?

Като историческо и безпрецедентно се определя решението на Върховния съд в Колорадо, с което не се допуска явяването на Доналд Тръмп на първичните избори за определяне на кандидат на републиканците за президент. То е взето с 4 на три гласа, като всички съдии в състава са назначения на Демократическата партия.

"Не сме стигнали до това заключение с лека ръка. Наясно сме с мащабите и тежестта на въпросите, пред които сме изправени", пишат магистратите в мотивите си.

Но добавят, че са задължени да вземат решенията си без страх и без да се влияят от обществената реакция. Според Доналд Тръмп, демократите се чувстват заплашени от убедителната му преднина и това е причина за атаките им.

Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017 - 2021 г.):
"Всеки път, когато радикално левите демократи, марксисти, комунисти и фашисти ме обвинят, го приемам като огромна чест. Благодаря Ви много, оценявам го. Благодаря много, защото ме обвиняват заради вас. Не забравяйте, враговете ни искат да отнемат моята свобода, защото няма да им позволя да отнемат вашата. Много е просто. Няма да им позволя да го направят. Те искат да ме накарат да замлъкна, защото аз няма да им позволя да ви накарат вие да мълчите. А и те не преследват мен, те преследват вас! Просто бях на пътя им! И винаги ще бъда там!"

От щаба на президента Джо Байдън отказаха коментар. Представители на Републиканската партия, които също се борят за Белия дом, осъдиха решението.

Крис Кристи, кандидат за президент от Републиканската партия:
"Ще кажа следното - не мисля, че Доналд Тръмп трябва да бъде възпрепятстван да бъде президент, от който и да било съд. Мисля, че избирателите в тази страна трябва да му попречат да бъде президент. И не вярвам, че е добре за страната ни участието му да бъде забранено от съд."

Върховният съд на щата отложи решението си до 4 януари или до произнасянето на Върховния съд на САЩ по делото. Според анализатори, то няма да получи подкрепа от магистратите в най-висшата съдебна инстанция.

доц. Адриан Ленц-Смит, университет Дюк: "В някои отношения единият от аргументите е много силен - на човек, който е призовал за въстание срещу Съединените щати, не бива да се разрешава да се кандидатира за президент на Съединените щати. Вторият аргумент на защитата му - че не е осъждан за нищо, е по-обтекаем."

За първи път в американската история, магистрати се позовават на раздел 3 от 14-ата поправка, за да дисквалифицират кандидат за президент. Няма пречка обаче Доналд Тръмп да участва в надпреварата за Белия дом, според социологически проучвания, преднината му пред Джо Байдън е повече от комфортна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пакт за миграцията в ЕС: Страни, които не искат мигранти, ще плащат на другите
Пакт за миграцията в ЕС: Страни, които не искат мигранти, ще плащат на другите
Пирин Разлог не срещна трудности срещу Хебър в отложен мач от волейболния елит
Пирин Разлог не срещна трудности срещу Хебър в отложен мач от волейболния елит