НОВИНИ

Ще работи ли социалната кухня на БЧК в Русе в условията на пандемия?

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 09.11.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От 10 години в Русе работи кризисна трапезария на БЧК, която през зимните месеци осигурява безплатна храна на хората без дом в града. В нея от средата на ноември до началото на март хората всяка седмица биват приютявани за кратко, за да получат най-необходимите хранителни продукти да преживеят зимата.

В момента столовата на БЧК не работи, но не заради някакъв проблем, а защото по принцип отваря след средата на ноември.

"Ще работим и тази година. В извънредната епидемиологична обстановка трапезарията ще работи по един по-различен модел. Всеки от нашите потребители, които са около 45-50 души, ще получава един път седмично топла храна и пакет с консерви и пакетирани храни, които да му стигат до края на седмицата", обясни директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.

Идеята е хората да не се събират на едно място.

"Всеки ден да минават през трапезарията около десетина души, за да можем да продължим и с индивидуалните консултации с тях, като в деня, в който те идват да си получат хранителния пакет, ще получават топла супа, чай и сандвич, както традиционно. За останалите дни ще имат консервирана или пакетирана храна", допълни директорът на БЧК.

В трапезарията идват годишно между 40 и 50 души. Там работят над 15 доброволци. Тази година се планира в средата на ноември да започне обход на мобилните екипи, за да се обясни новият начин на работа и трапезарията да отвори към края на месеца.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Америка избра Байдън. Какво следва? - коментар на експерти
Америка избра Байдън. Какво следва? - коментар на експерти
Какво трябва да знаем за даряването на кръвна плазма
Какво трябва да знаем за даряването на кръвна плазма