НОВИНИ

"Ще се върна да те довърша" - за ужаса на домашното насилие от първо лице

Правозащитни организации настояват държавата да подпомага повече жертвите, докато се опитат да се откъснат от агресорите

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Димитрова
20:47, 14.10.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Регионални
Слушай новината

От Алианса за защита от насилие настояват държавата да подпомага жертвите за времето, в което се опитват да се освободят от агресора си. Сега те могат да намерят подслон за половин година в няколко центъра за настаняване в страната.

Такъв е и случаят на 30-годишна майка от Русе, която е душена, блъскана и унижавана от своя партньор пред очите на детето им в продължение на седем години. Насилникът опитал да я прегази с бус посред бял ден на бензиностанция в града. Жената оцелява по чудо. След месеци на болка и страх събра смелост да разкаже историята си пред камерата на БНТ.

"Ти си боклук, от теб нищо не става, грозно куче, още малко ти остана" - са само част от обидите, които Владимира чува по свой адрес.

След обидите следват юмруци и ритници до припадък.

"Падала съм, удряла съм се на мебели, скубане, хващал ме е за врата да ме души", разказва жената.

Тя слага точка на изтезанията в мига, в който агресорът посяга на дъщеря им.

"Вдигна я във въздуха и каза: "Ей сега ще те тръшна и в този момент аз скочих и я взех и той тогава ме удари с юмрук, защото се осмелих да съм срещу него".

Владимира успява да надвие срама и мълчанието. Въпреки че родителите ѝ я съветват да продължи да търпи в името на детето, тя се откъсва от токсичния партньор.

"Три месеца се подготвях и избягах, взех си детето и не се върнах, с дрехите на гърба ми. Нямах майчинство, средства, тъй като той ги взимаше всичките. Нито знаех къде отивам, нито какво ще се случи".

Подслон и подкрепа намира в кризисния център "Динамика" в Русе. В продължение на шест месеца социални работници я придружават навсякъде. Благодарение на тях оцелява, когато насилникът я открива и връхлита с бус върху нея.

"Може би под въздействието на наркотици. Детето - отвлече го, и каза: "Ще се върна да те довърша".

Не успява да изпълни заканата си. Заради нарушаване на ограничителната заповед е задържан, докато шофира дрогиран. Осъден е на осем месеца затвор. Не всички жертви на домашно насилие обаче успяват да стъпят на краката си като Владимира, която вече е студентка и живее в общинско жилище. Много от жените в риск се връщат при агресора.

"Те стоят в името на децата да имат баща и понякога не разпознават, че насилието започва да набира скорост. Тези извършители имат такъв модел на поведение от детството си. Тоест бащата е вършил такива неща", обяснява Диана Димова – кризисен център "Динамика" – Русе.

12 са кризисните центрове в страната, в които могат да се приютят жените в риск. В тях обаче те могат да останат до 6 месеца. Затова от Алианса за защита от насилие настояват държавата да подпомага финансово за определен период от време жертвите, за да не попаднат отново в капана на агресора и това да коства живота им.

"Аз избягах, има изход", споделя Владимира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 14.10.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 14.10.2024 г., 20:50 ч.
Неутрален терен. Отново
Неутрален терен. Отново