НОВИНИ

Проверка на факти: Колко са поскъпнали храните и битовите услуги за 3 години?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:22, 14.10.2024
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Храните, токът, парното и водата са поскъпнали в пъти за последните години, твърдят периодично различни публикации в социалните мрежи. Според една от тях, споделяна в последния месец, кашкавалът за 3 години е поскъпнал от 8 на 28 лева, а сиренето - от 7 на 18 лева.

За тока се твърди, че през 2021 г. е бил 50 лева, а сега е 110 лева, поскъпването на водата е от 1,40 на 5 лева за кубик. Действително през последните години инфлацията у нас стигна високи нива, но дали наистина цените са се увеличили в пъти.

Има ли шоково поскъпване при сиренето, кашкавала и хляба?

Справка на страницата на Държавната комисия по стокови борси и тържища показва, че през октомври 2021 година килограм кашкавал тип "Витоша" на едро е струвал 11,68 лв. Килограм сирене пък се е продавал на цена 7,25 лева. На практика това показва, че кашкавалът не е струвал 8 лева през 2021 година, щом цената на едро е по-висока. При сиренето цената обаче е близка до обявената в публикацията. Не така обаче стоят нещата с тази през 2024 година.

В началото на октомври тази година килограм сирене е струвал 11,30 лева. Това означава, че за 3 години, според официалните данни, сиренето е поскъпнало с 56%, а не както се твърди в публикацията - с почти 160%.

При кашкавала също има разминаване. Според публикацията, цената му е 28 лева за килограм. Данните на комисията за стоковите борси и тържищата показват цена на едро 16,62 лева за килограм. Така кашкавалът е поскъпнал с около 5 лева, а не с 20, както твърди публикацията.

При хляба също има разминаване. Според публикацията той струва 2,60 лева, докато преди три години е бил с левче по-евтин. Правим справка на сайта на Министерството на икономиката и индустрията. До юли месец цената на белия хляб тази година е била 1,09 лева.

Има ли шоково поскъпване при тока и парното?

Според обявената информация за 12 месеца парното през 2021 година е струвало 170 лева. Три години по-късно отоплителния сезон е излизал 480 лева. Правим справка в данните на най-големия топлинен счетоводител у нас. Според тях сезонът през 2021/2022 година е струвал за най-малките апартаменти до 49 кв. метра - 511,07 стотинки. В пъти повече от обявената сума от 170 лева. През изминалия отоплителен сезон 2023/2024 година сметката за парно за същата големина апартамент е 522,80 лева. Тоест, според официалните данни на топлинните счетоводители, сметките за парно са се увеличили, но не в пъти, както се твърди в публикацията.

Ако сравним обаче не сметките, а цената на парното, определяна от КЕВР, увеличението е с 30% за последните 3 години. Един мегаватчас топлинна енергия е струвал 98,48 лева през 2021 г., а през тази - 128,25 лева. Данните са за най-голямата топлофикация у нас, тази в София, която има и най-много абонати.

Разминаване има и при обявените данни за тока. От публикацията не става ясно за какъв период е посочената цена. През 2021 година 50 лева е била сметката за ток при месечно потребление от 207,25 кВтч (ако вземем предвид само цената на дневната енергия, при използване и на нощна, потреблението ще е по голямо). През 2024 сметката за същото потребено количество ток 56,79 лева, а не 110, както се твърди в публикацията.

Това може да се види и на сайтовете с цените на трите компании, които доставят ток за бита у нас:

През 2021 година цените на тока не са в пъти по-ниски, както се твърди в публикацията. Това е видно и от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Поскъпнала ли е водата от 1,40 до 5 лева?

Справка на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране показва, че тази година цените на водата действително бяха увеличени в някои градове до 40 на сто. В София кубик вода струва 3,60 лева, вместо досегашните 2,94 лева. Цените за цялата страна са между 3 и 6 лева. Възможно е да има населени места с увеличение на цената на водата, близко до това, което е посочено в публикацията, но това категорично не важи за цялата страна.

Заключение: Разпространяваните в социалните мрежи твърдения за рязко поскъпване в пъти на цените на стоки от първа необходимост и битови услуги са неверни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова победа за България от европейското по бокс за мъже и жени до 23 години
Нова победа за България от европейското по бокс за мъже и жени до 23 години
Заетостта у нас: 50% от компаниите не търсят нови служители
Заетостта у нас: 50% от компаниите не търсят нови служители